Films in de categorie ‘explore, dream, discover’

Vthe wayandaag is badjasdag. En op badjasdag kijk je film (of alle afleveringen van Borgen maar ik koos ditmaal voor het eerste). The Way, van Emilio Estevez, was de uitverkorene.

The Way gaat over oogarts Tom uit Californië. Tom krijgt op een dag het bericht vanuit Frankrijk dat zijn zoon Daniel bij een storm in de Pyreneeën is overleden. Hij besluit om naar Frankrijk te reizen, waar hij ontdekt dat Daniel was begonnen met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De relatie met zijn zoon was niet echt goed en Tom besluit zelf de route uit te lopen, gedreven door verdriet en het verlangen om zijn zoon beter te begrijpen, .

Een ontroerende film, met prachtige beelden van de route. Minpuntje is dat personage Joost ‘from Amsterdam‘ de hele camino aan een joint lurkt en alle pelgrims van drugs voorziet. flipflopEn ik maar steeds uitleggen dat ‘ja ik kom uit Nederland, maar nee ik heb geen interesse in de aangeboden drugs, want nee niet alle Nederlanders zijn continu stoned of in een andere dimensie en nee het ligt thuis echt niet in de supermarkt tussen de melk en kaas.’ Zucht.

Verder zijn enkele gebeurtenissen nogal vergezocht, maar hee, ik liep de camino nog niet, wellicht word ik straks ook wel uitgenodigd voor een groot zigeunerfeest.

Nog..? Straks..? Ja, er is iets toegevoegd aan mijn verlanglijstje; op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Wel op slippers uiteraard.

Feestende studenten en zoekende senioren

Ik moest denken aan twee andere films in de categorie ‘explore, dream, discover’ die ik recent zag. Films over wat er gebeurt als je uit je ‘comfort zone’ stapt. Beide gezellige ‘feel good’ films. Namelijk l’Auberge Espagnole, over een groep internationale studenten in Barcelona en alle interculturele verwikkelingen die daarbij horen. “I’m French, Spanish, English, Danish. I’m not one, but many. I’m like Europe, I’m all that. I’m a real mess.

En The Best Exotic Marigold Hotel, over een groep Britse gepensioneerden die in het  Indiase Jaipur hun oude dag willen gaan doorbrengen. Alle pensionados hebben zo hun eigen redenen voor het maken van de reis en allemaal reageren ze verschillend op het overprikkelende India. Een film met een happy end, want “everything will be all right in the end and if it’s not all right, then it’s not yet the end.”

Nou heb ik deze films al gezien, dus voor komende badjasdagen, heeft iemand misschien nog tips voor films in deze categorie? Feel bad films mogen ook. Hier pin ik ze allemaal bij elkaar:

Advertentie

8 gedachten over “Films in de categorie ‘explore, dream, discover’

 1. Ha, dank voor het aanvullen van mijn filmlijstje!
  The Best Exotic Marigold Hotel is inderdaad een heerlijke fijne Engelse film :) Er schiet me zo even geen film te binnen, maar ik heb je tweet geretweet en hoop dat anderen ons nog van inspiratie voorzien!

  Like

 2. Dank voor de filmtips! Ik had ze nog niet gezien.
  Ik vond “Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring” een hele mooie film. Ik weet niet of die in jouw genoemde categorie thuishoort, maar het speelt zich in ieder geval ver van Nederland af ;-)

  In de categorie feel-bad-films en klimaatverandering: The Island President (en er zijn nog een heleboel in die categorie die ik zelf nog niet gezien heb en waarvan ik de naam ook niet meer weet – of onderdrukt heb…)

  En geen film, maar een boek voor op de badjasdag: The Full Montezuma. Over reizen door Midden-Amerika. Hilarisch herkenbaar.

  Like

  1. Boek op de bol.com verlanglijst gezet, klinkt leuk Seizoenenfilm heb ik ooit gezien maar moet ‘em nog es herhalen. Lost in Translation, bedacht ik me, die hoort hier ook wel een beetje.
   Die President komt op de to-see-lijst maar moet nog eventjes wachten, heb pas The Age of Stupid gezien en kan niet nog meer ‘wereld naar de klote’ verdragen voor nu ;)
   Bedankt voor de tips!

   Like

 3. ik heb hier geen badjasdagen, laat staan een douche! maar als ik in december thuiskom dan ga ik het hele rijtje af in badjas. …mag ‘ the First Grader’ er ook op?

  Like

  1. The First Grader is een prachtige film maar gaat niet over ‘op reis gaan’…ik worstel zelf ook nog een beetje met de categorie ;) Misschien kun jij als je ooit nog thuiskomt een bordje Afrikafilms gaan pinnen! In badjas. Na een lekkere warme douche.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s