WakaWaka – share the sun

Het heeft even geduurd, maar ik heb ‘em eindelijk in huis; de WakaWaka Power, een lamp en oplader in één die werkt op zonne-energie. De mijne heet liefkozend ‘Waka’ en de afgelopen periode heb ik er druk mee lopen spelen.

waka waka power

Wakawaka betekent ‘helder schijnen’ in het Swahili en dat doet ‘ie. Van lichtstand “superbright” (70 lumen, standje bouwvakkerslamp) waar je tien uur licht mee hebt bij een volledig opgeladen Waka, via “bright” en “medium” tot “low” (5 lumen, standje leeslamp) met 150 uur licht. Ook is er een SOS noodgevallen knipperstand.

Voor een volle accu heeft Waka ongeveer tien uur aan direct zonlicht nodig. Een knipperend lichtje geeft aan hoe snel de zon de batterij oplaadt en de vier lichtjes bovenop geven aan hoe vol Waka is. Bij twee lichtjes zit de accu tussen de 50% en 74% vol. Bij drie lichtjes is dat tussen 75% en 99%. De laatste paar procent moeten in de batterij ‘geperst’ worden, het zal dus niet zo vaak voorkomen dat Waka vier lichtjes laat zien.

Geen zon? Dan kun je Waka ook opladen aan netstroom met een micro-USB adapter (Ik gebruik hiervoor het kabeltje van mijn e-reader). Daar doet ‘ie zo’n zes uur over. Waka zal de energie ongeveer vier maanden volledig vasthouden.

WakaWaka Solar Lights & Chargers - Google Chrome 20-8-2014 93059.bmp

En, doet ‘ie ‘t?

In ongeveer zes uur met een af en toe wat waterig zonnetje kwam ik aan een half opgeladen Waka, en hiermee kon ik mijn iPhone 50% opladen. Dit komt redelijk overeen met de omschrijving. Nou krijgt mijn tuin niet vreselijk veel zon, en dat beetje zon dat er komt schuift continu op, dus Waka opladen hier is een dagtaak. Achter het raam opladen kan ook maar werkt beduidend minder goed. Dat kan iets zeggen over de toestand van mijn ramen, maar ook brandschone ramen kaatsen het licht deels terug, waardoor het opladen een stuk minder efficiënt wordt.

Wil je je telefoon (of bijvoorbeeld e-reader) opladen dan heb je een USB kabeltje nodig (iPhone kabel bijvoorbeeld). Een volle accu laadde mijn krakkemikkige iPhone op in 3 uur en was daarna niet leeg. Je hebt dan nog zo’n 10 uur aan leeslicht over.

Waka is zo groot als een uit de kluiten gewassen smartphone, robuust, en weegt ongeveer 200 gram. Je neemt ‘em dus makkelijk mee, als je gaat kamperen bijvoorbeeld. In het klepje zit een gat waarmee Waka op een flessenhals gezet kan worden zodat hij hoger staat. Ook kun je de lamp ermee ophangen of Waka aan je rugzak binden zodat hij onderweg kan opladen.

Conclusie: In mijn schaduwrijke tuin in het zonarme Nederland is Waka niet voldoende om volledig te voorzien in mijn iPhone-behoefte. Heb je een zonrijk dakterras bijvoorbeeld, of vertoef je in zonnige oorden, dan zul je al een heel eind verder komen. Wel heb ik nu altijd een goede zaklamp. En Waka mag natuurlijk mee naar de Amazone om zijn tropische kunsten te laten zien! Hiervoor heeft hij alvast een regenjasje gekregen, waarmee hij elke stortbui kan weerstaan. Ook handig in Nederland trouwens…

waterdichte hoes Waka Waka

Twee voor de prijs van één!

WakaWaka is vooral ook een ontzettende sympathieke organisatie, die het principe ‘buy one, give one‘ hanteert. Voor elke WakaWaka die verkocht wordt wordt er eentje geschonken aan mensen die het hard nodig hebben, zoals in Syrische vluchtelingenkamp en de door een orkaan getroffen Filipijnen. Onlangs werden ze verkozen werd tot meeIMPACT - WakaWaka st sociale organisatie van Nederland, omdat het bedrijf zich inzet om energie-armoede te bestrijden.

Je denkt er misschien niet zo snel bij na als je even een lamp aandoet, maar er zijn ruim 1,2 miljard mensen (ongeveer een kwart van de wereldbevolking) die geen toegang hebben tot moderne energiebronnen. Na zonsondergang zijn zij vaak afhankelijk van kerosinelampen voor licht. Kerosinelampen zijn:

  • Gevaarlijk (meer dan 200.000 mensen sterven jaarlijks als het gevolg van branden door kerosinelampen)
  • Ongezond (gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten per dag, jaarlijks sterven hieraan zo’n 3,5 miljoen mensen)
  • Duur (kost tot 20% van het inkomen)
  • Milieuvervuilend (265 miljoen ton CO2= ruim 50% van de mondiale uitstoot voor huishoudelijke verlichting)

Leven zonder goed licht is niet alleen schadelijk voor de gezondheid. Ook veiligheid, schoolresultaten, economische activiteiten en het gemeenschapsleven lijden eronder. De WakaWaka Foundation concentreert zich op het voorzien van veilige, duurzame en zelfvoorzienende energie aan mensen die in extreme armoede leven, in afgelegen gebieden leven of slachtoffer zijn van gedwongen migratie. Lees hier meer over het werk van de WakaWaka Foundation.

Deze hippe gadget komt dus met een boel karma-bonuspunten. Leuk voor jezelf, ’t aardbolletje, en anderen. Waar wacht je nog op? Buy one, give one! 

De WakaWaka Power kost 69 euro, WakaWaka Light (alleen licht, geen oplader) 29 euro. Kijk voor meer info op de website. En als je er eentje hebt laat je dan weten wat je ervan vindt?

WakaWaka samengevat

 

Advertentie

4 gedachten over “WakaWaka – share the sun

  1. Tof idee! In mijn appartement zou ik hem zowaar op een zonnige dag uitstekend op kunnen laden. (momenteel dan weer niet ivm zondvloed die uit de hemel komt, maar toch)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s