Colombia deel 3 – Amazonia

Een wereldreiziger van niks ben ik, voor de derde keer naar Colombia, waar ik in totaal al 6 maanden heb doorgebracht, en er nu weer zo’n 6 bij gaan komen. Zo krijg ik natuurlijk nooit al die landen op de wereldkaart afgevinkt. Maar ditmaal het Amazonegebied, daar was ik nog nooit, check! ;).

nachtaapjes

Fundación Entropika

MAP-ColombiaInmiddels ben ik officieel aangenomen als vrijwilliger bij Entropika, een Colombiaanse organisatie die zich inzet voor de bescherming van het Amazonegebied. Toen ik Angela Maldonado, oprichtster en wetenschappelijk directeur van de organisatie, in september 2013 op een congres hoorde spreken over het onderzoek naar nachtaapjes (waar een iets te levendige handel in bestaat omdat ze gebruikt worden als proefdier in malaria-onderzoek, voor meer hierover zie dit filmpje op Entropika’s Facebookpagina) zei ik tegen mijn buurvrouw; “daar wil ik heen”. Dat lijkt nu dus te lukken. De organisatie, en ik vanaf oktober, zit in Leticia en werkt in en om het Amacayacu National Parkwhere man and nature come together in a green embrace. Jawel.

Ik zal vermoedelijk op zoek gaan naar nachtaapjes maar ook helpen met natuureducatie en mogelijk met eco-toerisme. Ook maakt het op de een of andere manier deel uit van mijn eigen onderzoek. De komende weken wordt over dit alles nog heel hard nagedacht. Nou heeft de geschiedenis uitgewezen dat ik meer geschikt ben voor weidse uitzichten en zeebriesjes, eilanden eigenlijk, dan voor dichte bossen met 90% luchtvochtigheid, dus een beetje spannend is het wel. Weer zo’n turks stoombad in, maandenlang, lukt me dat wel? Ik hou niet van zweten, namelijk. En slapen in een hangmat tussen al die stekende en bijtende mini-beestjes? (Redmond O’Hanlon’s ‘Tussen Orinoco en Amazone’ lezen was misschien niet zo’n goed idee) Alhoewel, mini? Spinnen en insecten worden hier natuurlijk meters groot. Nou ja, we zullen zien, misschien ben ik voor kerst alweer terug ;). Voor nu betekent het in ieder geval dat ik nog twee maanden heb voor een gedegen voorbereiding!

Entropika Colombia

To-do

 • Ticket Bogota (begin oktober, daar eerst een week intensieve cursus Spaans ter opfrissing?)
 • Huis verhuren (knus huisje in Nijmegen centrum iemand?)
 • Jungle hangmat (binnenkort een hangmatuitprobeerafspraak met een ervaren ‘bushcrafter’)
 • Teva’s (kan ik die mooi inlopen voor de toekomstige tocht naar Santiago de Compostela)
 • De verschillende apensoorten leren zodat ik goed beslagen ten ijs kom (dagje Apenheul)
 • Junglepakjes (luchtig en sneldrogend doch bedekt, dus niet wat Google verstaat onder junglepakje)
 • Nieuwe camera met ultrazoom om beestjes te schieten (Sony Cyber-shot DSC-HX50V, ervaring iemand?)
 • Fit worden (overweeg voorzichtig een sportschool, misschien, ooit)
 • Vermoedelijk nog veel meer maar laten we hier maar eens mee beginnen

to-do lijstje

Iemand?

Iemand al eens in Leticia geweest? Ben benieuwd naar ervaringen! Alle tips met betrekking tot het Amazonegebied, wat te kijken, lezen, voorbereiden, kopen, doen etc. etc. zijn natuurlijk welkom. Of briljante ideeën met betrekking tot eco-toerisme bijvoorbeeld.

Ter afsluiting dan een stukje Amazonia, een film uit 2013 over het bijzondere avontuur van een jong kapucijnaapje dat in gevangenschap is opgegroeid en zich plotseling alleen midden in het Amazonegebied bevindt. Om alvast een beetje in de stemming te komen…

Advertentie

14 gedachten over “Colombia deel 3 – Amazonia

 1. Haha, ga je ook in zo’n pakje rondlopen als die vrouw op het plaatje? ;-)

  Ben zelf helaas niet in Leticia geweest, dus geen ervaringen voor je.

  Wat de sportschool betreft: wat dacht je van stevige wandelingen (heuvel op)? Veel leuker dan een sportschool. Of een mini-trampoline. Voor 60 euro bij de wehkamp te bestellen. Doet het ook goed voor de kuit spieren.

  Ik kijk uit naar je verhalen. Ik vind het nu al supergaaf :-)

  Like

  1. Nou mijn pakje moet iets bedekter zijn toch, en in plaats van naaldhakken rubber laarzen ;)

   Ha ik zie me al springen in de tuin, over alle schuttingen kijken! Punt is dat ik een afspraak moet hebben, een tijd, en iemand die ook gaat zodat ik wel moet komen opdagen. Mezelf motiveren om in de tuin te gaan springen gaat me niet zo best af. Dan blijkt Orange is the New Black toch leuker :) Wandelen doe ik wel al veel, maar ik denk dat ik toch nog effe de sportschool erbij doe voor wat zumba!

   Like

 2. Wat komt je nieuwe avontuur dichtbij! En die trailor van Amazonia, ahhhhhh! Mooie missie, elke dag een live report gaat wel lukken toch? ;-) Mocht je een maatje nodig hebben voor de Apenheul….ik woon om de hoek. Succes met de voorpret!

  Like

  1. Ah, had ik eerder moeten weten, tig keer geweest wegens sollicitatiegesprekken :) Volgende week waarschijnlijk met familie!
   Elke dag live report…ja…schijn er niet echt over veel internet te beschikken dus dat wordt misschien een beetje lastig :)

   Like

 3. Heel gaaf zeg! Een nieuw avontuur en dat zomaar in de Amazone! Voor hoelang ga je daar aan de slag? Ik ben heel benieuwd naar je avonturen en zal ze dan ook zeker volgen. Succes met de voorbereidingen en alvast heeeeeeel erg veel plezier! x Mil

  Like

 4. Ik ben nooit in Colombia geweest en kan ook je huisje niet huren, maar ik wil wel even zeggen dat ik je superleuk vind schrijven! Ik moet steeds heel erg glimlachen :) Veel plezier alvast daar!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s