Project Post

Ongeveer een half jaar geleden kwam ik achter het bestaan van Postcrossing, een internationaal project voor het uitwisselen van postkaarten. Je maakt een profiel aan, ontvangt kaarten van random mensen van over de hele wereld, en krijgt random adressen toegewezen om zelf kaarten naar te sturen. Je adres gaat pas ‘in de molen’ als een kaart die je gestuurd hebt geregistreerd is als ontvangen. Zo blijft het aantal ontvangen en verstuurde kaarten ongeveer gelijk. Stuur je niks meer, dan ontvang je ook niks meer. Het is de gezelligheid, liefheid en kneuterigheid zelve en uitermate geschikt om nog een vleugje wereld mee te krijgen in micro-tijden.

Ik ben inmiddels ongeveer 45 ontvangen en verstuurde kaarten verder en kreeg post uit 17 verschillende landen, zoals Rusland, Hongkong, Taiwan, Belarus, China, Finland en Japan. Uit België kreeg ik een kaart van een complete klas kinderen, geïnitieerd door een lerares die ontvangen kaarten op een wereldkaart prikt en zo iets vertelt over de wereld. Ik leerde door de stukjes wereld die op m’n deurmat vielen o.a. over het bestaan van een Japanse ‘kotatsu’; een tafel met een deken eraan en een verwarmingselement eronder, iets wat ik nu ook wil hebben. Ik kwam ook achter het bestaan van meer dan 600 kabouters in het Poolse Wroclaw, waar ik dus heen wil. Ik kreeg kaarten over de actievoerende ‘women in white’ in Belarus en leerde over Emilia Plater, de ‘Belarusian Jeanne d’Arc’. En dat Duitsland ‘Gemeinsam gegen Corona’ is, met de hazelmuis.

Wereldwijde roem voor nijmegen

Omdat de mooiste plek op aarde natuurlijk Nijmegen is ging ik op zoek naar kaarten van Nijmegen. Dat bleek met de winkels dicht nog niet zo makkelijk, online was er helemaal niks te vinden! Toevallig kwam er net een commercieel kansje op m’n pad, ik kon een paar kaarten laten maken. Dat werden natuurlijk kaarten van de vele rondjes Ooij. Daar heb ik vervolgens ook nog matchende postzegels bij gemaakt (geld moet rollen, hashtag coronauitspatting), van een onderweg tegengekomen flemende konik. Die tien kaarten, vol lyrische woorden over de prachtige omgeving, verstuurde ik naar mijn tien volgende Postcrossing adressen, waarbij ik vroeg naar eigen wandelervaringen.

Elena (Duitsland) schreef over wandelingen door het Teutoburgerwoud, met de beroemde Externsteine. Chenhaoan (Tawian) schreef over haar bergwandelingen en de wens om voor haar 40ste de Kilimanjaro te beklimmen. Desiree (V.S.) loopt met haar hond, maar ook graag op en neer door haar appartement, luisterend naar muziek. En Ruth en haar man (V.S.) liepen dit jaar eigenlijk vrijwel alleen op en neer naar de winkel, en kwamen in afwachting van hun vaccinatie niet veel buitenshuis.

De allerleukste reactie kwam van Sean Patrick uit Loveland, Colorado. Die had een foto geupload met de Ooijpolder aan de wandel: ‘We took it with us on our saunter across the Pawnee Grasslands of Northeastern Colorado, a wide open and magical place to walk.’ Go Ooij!

Inmiddels zijn niet alleen de winkels weer open, maar liggen ook onderstaande kaarten bij de Jumbo. Die gaan nu de wereld over dus ik vrees voor grote drukte in Nijmegen over een tijdje, na al die reclame, sorry!

De Ooijpolderkaarten maakte ik, en kreeg ik razendsnel, met dank aan drukwerknodig.nl, je kunt hier uiteraard ook terecht voor ander spul, zoals visitekaartjes drukken etc. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s