Wie maakt me los?

JejeNu er weer koortsig gezocht wordt naar geschikte kerstcadeaus wil ik graag een suggestie doen. Zeer geschikt voor iemand die alles al heeft, bijvoorbeeld. Als je hier vaker komt dan heb je dit guitige koppie zeker al eens gezien. Het is namelijk mijn gewezen surrogaatzoontje Jeje, waar ik drie maanden lief en leed mee deelde in het Tchimpounga Chimpansee Rehabilitation Center, in de Republiek Congo. Jeje is één van de meer dan 160 chimpansee-weesjes die hier zijn opgevangen, vrijwel allemaal slachtoffer van de illegale commerciële handel in bushmeat, en maakt sinds kort deel uit van het adoptieprogramma van het Jane Goodall Instituut. Dus, voor sinterklaas (op de valreep), kerst of gewoon zomaar, adopteer een chimpansee, adopteer Jeje!

Waarom Jeje?

Jeje voetafdrukIk kan je verklappen dat, behalve het feit dat hij natuurlijk de liefste, leukste, knapste is, het adopteren van Jeje nog enkele belangrijke voordelen met zich meebrengt. Hij is namelijk een pientere jongeman met duidelijke alfaman-ambities. En als vader of moeder van de alfaman heb je natuurlijk recht op extraatjes, zoals meer eten, en bescherming tegen pestkoppen. Ok, het duurt nog even, maar dan heb je ook wat! En als klap op de vuurpijl, heb ik voor de eerste bieder nog een originele en zelfgemaakte voetafdruk. An offer you can’t refuse, nietwaar?

Jeje Tchimpounga Jane Goodall Instituut

Wie is Jeje?

Jeje is tot op heden de jongste chimpansee die in Tchimpounga is opgevangen. Hij was nog geen jaar oud toen hij in juni 2012 in Tchimpounga aankwam en woog slechts 2,1 kg. Hij was erg kaal en ondervoed, vermoedelijk door een gebrek aan juiste voeding. Als zijn inbeslagname nog veel langer had geduurd had hij het waarschijnlijk niet jeje (2)overleefd. In de eerste maanden na zijn aankomst in Tchimpounga was Jeje dan ook dag en nacht bij een verzorger om hem van de nodige zorg én aandacht te voorzien.

Inmiddels maakt Jeje deel uit van Tchimpounga’s ‘kleuterklasje’, onder leiding van Lemba die als een moeder is voor de kleintjes. Elke dag gaan ze naar dichtbij gelegen bosje waar ze spelenderwijs de vaardigheden leren die ze nodig hebben voor een leven in het bos. Jeje blijft nog een beetje in de buurt van zijn verzorger en speelt veel met Anzac en Zola. Ondanks dat hij de kleinste is van het stel, gedraagt Jeje zich vaak als een echt alfamannetje; stampend met al zijn haar overeind, maakt hij zo veel mogelijk herrie. Kleine Jeje laat duidelijk niet over zich heenlopen!

kleuterklas

Wat is een adoptieouder?

Als adoptieouder help je met een bijdrage van €45 per jaar structureel mee aan de opvang en het herstel van de chimpansees, aan educatie en voorlichting, en aan de bescherming van de leefgebieden van de chimpansees die wel nog in het wild leven. En dat is hard nodig, want de chimpansees zijn met uitsterven bedreigd. Het aantal wilde chimpansees is door het kappen van de bossen en de commerciële jacht in de afgelopen eeuw afgenomen met maar img_7267liefst 90%. Vandaag de dag zijn er nog minder dan 300.000 individuen en als er niet snel iets verandert zijn de chimpansees, onze naaste verwanten, binnen de komende tien tot twintig jaar voorgoed verdwenen.

Op dit moment wordt er in Tchimpounga hard gewerkt aan het gereedmaken van de drie eilanden vol tropisch bos in de Kouilou rivier, zodat de chimpansees uit het overvolle opvangcentrum kunnen verhuizen naar deze groene omgeving, waar ze weer in relatieve vrijheid kunnen leven, en kunnen oefenen voor hun eventuele terugkeer naar het wild. Lees hier meer over mijn bezoek aan deze eilanden en de verhuizing van vier dames uit Tchimpounga.

Je ontvangt als adoptieouder een adoptiecertificaat met een foto van de chimpansee die je hebt geadopteerd en een jaarlijkse reportage van je chimp en het opvangcentrum. Kijk voor meer info over het adoptieprogramma op: www.janegoodall.nl. Vragen? Stel ze gerust!

tchimpounga

ps. Hou je nou écht niet van chimpansees, dan kun je misschien een Tobagiaanse lederschildpad overwegen? Hier lees je er meer over.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s