Films in de categorie ‘Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Cariben’

In aanloop naar ‘Colombia deel 3‘ (nog maar tien dagen!), ben ik druk bezig mijn Spaans af te stoffen en op te poetsen. Ik heb weer les, neem kortstondig deel aan een conversatiegroepje, én kijk de ene na de andere Spaanstalige film. Met ondertitels, geef ik toe, anders volg ik er tot mijn grote frustratie maar weinig van. Op Pinterest heb ik inmiddels een bord aangelegd met alle films in de categorie ‘Midden-Amerika, Zuid-Amerika & Cariben’ die ik gezien heb of binnenkort ga zien. Hier alvast vijf films die je, vind ik, ook wel zou willen zien. Veel kijkplezier, enne…wat zijn jouw favorieten in deze categorie?

 

Los Viajes del Viento – Colombia

Colombiaans muziekdrama waarin Ignacio Carrillo zich opmaakt voor een laatste muzikale reis met zijn accordeon, nadat hij zijn vrouw heeft begraven. Met ezel en accordeon begint hij aan een lange, barre tocht naar het uiterste noorden van het land. Daar woont zijn oude mentor. Volgens de overlevering ontfutselde die de accordeon ooit aan de Duivel zelf. De verbitterde Ignacio heeft gezworen nooit weer één noot te spelen op het helse instrument. Maar dan duikt de tiener Fermin op, als ongewenste reisgenoot. Als het aan hem ligt, verbreekt Ignacio zijn belofte.

 


Habana Blues – Cuba

Ruy en Tito zijn twee jonge Cubaanse muzikanten die vooral rock en blues spelen. Ze dromen ervan om hun heil buiten Havana te zoeken en beroemd te worden. Ruy woont samen en heeft twee kinderen, maar de relatie met zijn vriendin Caridad staat op een laag pitje. Tito woont bij zijn oma. Terwijl ze oefenen voor hun eerste grote concert ontmoeten ze twee Spaanse producenten, die in Cuba op zoek zijn naar nieuw talent. Ruy en Tito krijgen de kans om hun dromen waar te maken, maar hun vriendschap komt zwaar onder druk te staan. Bitterzoet verhaal met meeslepende soundtrack.

 


Alamar – Mexico

In de debuutfilm van de Mexicaanse, maar in België geboren regisseur Pedro González-Rubio vertelt hij het verhaal van het vijfjarige jongetje Natan, de zoon van de flamboyante visserszoon Jorge, die nog afstamt van de Maya’s. Natan brengt zijn zomervakantie door bij zijn vader en grootvader in een traditionele palafitte, een paalhuisje in het Banco Chinchorro-koraalrif voor de oostkust van Mexico. Voordat hij naar zijn moeder in Rome vertrekt, zijn ouders zijn pas gescheiden, maakt Natan niet alleen kennis met het leven op zee, maar ook met zijn familie achtergrond. Alamar is een requiem voor een levenswijze die onvermijdelijk onder de druk van de moderne tijd verloren dreigt te gaan.

 


Contracorriente – Peru

In een Peruaans traditioneel vissersgehucht verwachten Mariela en Miguel hun eerste kind. Als de kunstenaar Santiago in het dorp komt wonen wordt Miguel heimelijk verliefd op hem. De openlijk homoseksuele Santiago wordt door de dorpsbewoners niet geaccepteerd, wat de liefde van Miguel nog ingewikkelder maakt. Na een tragisch ongeluk moet Miguel kiezen tussen zijn stormachtige liefde voor Santiago of het keurslijf van zijn traditionele, maar vredige huwelijk. De film gaat over het thema ‘mannelijkheid’ en de gaandeweg de film moet iedereen zijn definitie hiervan bijstellen.

 


Sugar – Dominicaanse Republiek

Miguel ‘Sugar’ Santos is een getalenteerde pitcher uit een arm Dominicaans gezin, die stellig gelooft dat baseball zijn ticket uit de armoede is. Miguel, die Sugar wordt genoemd omdat hij zo’n zachtaardig karakter heeft, wordt getekend door een Amerikaanse ploeg en verkast op 19-jarige leeftijd naar het landelijke Iowa, waar hij bij een gastgezin terechtkomt. Hij voelt zich er niet echt thuis in deze vreemde wereld; de isolatie van zijn familie, de cultuurclash met een land dat zijn taal niet spreekt, het racisme, het vormen van nieuwe vriendschappen, het zijn allemaal dingen waar hij mee moet leren omgaan.


 

Advertentie

2 gedachten over “Films in de categorie ‘Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Cariben’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s