Paradise found

IMG_2383Nu mijn geliefde harige huisgenootje door de dierenarts tot tikkende tijdbom is gebombardeerd wegens een ernstige hartafwijking, staan plannen om een tijd in de Colombiaanse Amazone te bivakkeren (als nachtaapjesonderzoeker, niet als guerillera, wees gerust) en om de camino te lopen naar Santiago de Compostela even op losse schroeven. En zit er niks anders op dan weg te dromen in mijn eigen stulpje. Naar verre tropische oorden. Met heel veel blauwe zee. En warme zon. Eilandjes. Want daar hou ik van.

Deels kan ik putten uit eigen ervaring. Bovenaan mijn lijstje van ‘paradijsjes op aarde’ staan, hoewel in 1854 door Herman Melville omschreven als de hel op aarde, de:

Galapagos Eilanden

Deze Ecuadoraanse archipel vol zeeleeuwen, schildpadden, blue footed boobies, leguanen, albatrossen, pelikanen, rifhaaien etc. doet elk biologenhartje sneller kloppen. De archipel ligt bijna duizend kilometer ten westen van de kust van Ecuador, ter hoogte van de evenaar, in de Grote Oceaan. Ook Darwin omschreef de eilanden bij aankomst als een voorstelling die we ons maken van de beschaafdere delen van de hel. Toch is het toch ook zeker aan hem, en zijn beroemde vinkjes, te danken dat we deze plek nu massaal beschouwen als één van de mooiste natuurgebieden ter wereld, een waar paradijs.

galapagos dag 5-25

Een goede tweede is het relatief onbekende, en onbedorven, piepkleine pareltje in de zevenkleurige Caribische zee:

Providencia

Dit heuvelachtige groene eilandje van ongeveer zeven bij vier kilometer, met zo’n zesduizend inwoners, ligt op 220 km afstand van de kust van Nicaragua, 400 km van Jamaica en behoort tot Colombia. Hier gaat alles op z’n dooie akkertje, zijn de prachtige witte stranden compleet verlaten, en is het uitzicht over de zevenkleurige zee aan alle kanten spectaculair.

Voor een volgend paradijsje schuiven we op richting Panama, voor een bezoek aan een eilandje ter grootte van een voetbalveld, genaamd:

Kuanidup

Kuanidup is één van de San Blas eilanden. De San Blas archipel bestaat uit bijna vierhonderd eilandjes, waarvan er ruim veertig bewoond zijn door autonome Kuna gemeenschap, en ligt voor de Caribische kust van Panama. Vrijwel alle eilandjes zijn ‘picture perfect’; wit zand, wuivende palmen, kristalheldere azuurblauwe zee. De accommodatie is basic, enkele houten hutjes met een bed in het zand. Meer heb je ook niet nodig. Je drinkt kokoswater vers van de boom en ziet meer sterren dan je ooit in je leven gezien hebt…

IMG_2791

Een eiland dat niet in deze lijst kan ontbreken, als je van zee en vooral heel veel zand houdt, is:

Boa Vista

Boa Vista is één van de Kaapverdische eilanden en ligt ongeveer 500 km van de kust van Senegal, ter hoogte van het Caribische gebied. Boa Vista betekent “mooi uitzicht” en dat is er ook. Het eiland is eigenlijk één grote zandbak, met duinen en dadelpalmen, en de langgerekte zandstranden staan bekent als de mooiste van de hele Kaapverdische archipel. Hier kun je uitstekend duiken en (kite) surfen, maar ook prima een beetje over het strand banjeren.

IMG_1927

En dan last but not least, terug naar de Caribische zee voor wat liming en wining op het tropische:

Tobago

De eilanden Trinidad en Tobago zijn de meest zuidelijk gelegen eilanden van de Kleine Antillen en liggen elf kilometer ten noorden van Venezuela. Tobago is met een oppervlakte van 300 m² en 55.000 inwoners het kleine zusje van Trinidad. Het eiland is ontzettend groen en combineert de meest spectaculaire witte stranden met uitgestrekt regenwoud boordevol vogels en paradijselijke watervallen. Ook in Tobago gaat alles op z’n dooie akkertje. ‘Liming’ — beetje rondhangen, drankje erbij, muziekje — is een nationale sport.

To-do paradijsjes?

bluezzzNou heeft ons aardbolletje nog veel meer paradijsjes, en ik hoop er nog een aantal te kunnen bezoeken. Voorlopig dus vanuit mijn eigen stulpje, met mijn tijdbommetje naast de laptop. Via de wereldwijde weg dwaal ik langs de meest prachtige plekken en waan ik me even in tropische oorden. Een site die daarbij helpt is www.bluezzz.nl. Een aantal van mijn paradijsjes, zoals Kuanidup en Galapagos zijn er al te vinden. Elke dag komen er nieuwe bij. En wordt mijn dromenlijstje langer. Wat dacht je van dit kleinere en groenere zusje van Zanzibar, Pemba Island?

Of het fascinerende en mysterieuze Socotra, ‘Galapagos van de Indische Oceaan’?

En het Papoeaanse duikparadijs Raja Ampat, waar de paradijsvogel nog rondvliegt?

Ik ben even mijn verlanglijstje updaten…tips zijn welkom… Sweet dreams!

Advertentie

5 gedachten over “Paradise found

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s