Congo ’12

TchimpoungaGeheel onverwacht werd Panamaribo een wereldreis toen een drie-maands bezoek aan het chimpansee opvangcentrum Tchimpounga mogelijk bleek. Geen Spaanstalig Latijns-Amerika maar Franstalig Afrika dit keer…

Klik HIER voor de Congolese blogposten, HIER voor de plaatjes, en HIER als Congo je verder niet zo boeit maar je wel de berichten over het Tchimpounga opvangcentrum wilt lezen.

In het West-Afrikaanse Congo Brazzaville (de Republiek Congo) ligt het Jane Goodall Instituut’s Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Centre. Dit in 1992 opgerichte opvangcentrum is het grootste in Afrika en richt zich niet alleen op de opvang van chimpansees, maar ook sterk op de educatie van de lokale bevolking. Het opvangcentrum ligt in het Tchimpounga Natural Reserve dat voor 85% uit savanne landschap en 15% tropisch regenwoud bestaat.

In 1992 kwamen de eerste chimpansees naar Tchimpounga. Hoewel aanvankelijk ontworpen voor zo’n 25 chimpansees,  worden er inmiddels meer dan 160 chimpanseeweesjes opgevangen, slachtoffers van de commerciële bushmeat handel. Elk jaar worden er door stropers duizenden chimpansees gedood. De kleintjes worden gespaard en verkocht als huisdier. Omdat alleen opvang uiteraard niet voldoende is wordt er veel aandacht besteed aan educatie en voorlichting, met als doel de lokale bevolking te scholen, te betrekken bij natuurbeschermingsprojecten en om alternatieve inkomstenbronnen aan te moedigen.

Om de grote stijging van het aantal chimpansees aan te kunnen, heeft men een aantal eilanden in een nabij gelegen rivier aangekocht. De eilanden worden momenteel ingericht om een groot deel van de chimpansees te kunnen huisvesten.

Zie: http://www.janegoodall.nl/projecten/afrika/chimpansee-opvangcentra/tchimpounga-congo-brazzaville

Advertentie

Een gedachte over “Congo ’12

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s