Bij koffie hoort…chocola

Dus moest er behalve een koffieplantage ook een cacaoplantage bezocht worden. De Oreba Chocolate Tour. Deze tour wordt gegeven door de Ngäbe indianen, die al eeuwenlang cacao oogsten, maar dit pas sinds kort delen met de vele toeristen die in Bocas verblijven.

De (volledig biologische) cacaoplantage ligt op het vasteland, een bootritje van Bocas del Toro. Het bleek een enorme klim te worden, over een zeer modderig, en dus glibberig, pad. Helaas had niemand mij verteld dat slippers en een lange rok niet de gepaste kledij was voor deze tour. Aan de andere kant, geschikte schoenen hiervoor heb ik niet eens bij me dus ach. Na veel geglibber en geglij blootsvoets en met opgerolde rok verder geploeterd.

De hele tour was een geweldige ervaring! Nu weet ik straks niet alleen waar mijn kopje koffie vandaan komt, maar ook het bijgaande stuk chocola. Onderweg werden er nog de nodige luiaards gespot, en het prachtige groene kikkertje.

uitleg in de cacaoplantage
chocolaatjes in de dop
de vrucht
elke vrucht heeft zo’n 50 zaden, de cacaobonen
en zo ploeteren we naar boven…
boontjes drogen na het fermenteren
boontjes roosteren
boontjes vermalen tot cacao
ook ik mag het proberen
en dan het beste deel, proeven! Que rico!
een voetenfoto tot besluit
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s