Panama highlights

Zo zittend op mijn balkon, uitkijkend over de oneindige ‘zee der zeven kleuren’ van Providencia, is het tijd voor wat reflectie…

Bijna twee maanden zwierf ik door Panama, een eeuwigheid in backpackerswereld. En nog zijn er zijn er veel plekken waar ik niet aan toe gekomen ben. Zoals het oosten van het Azuero schiereiland, de Pearl Islands, Isla Grande, el Valle de Anton, de Darien jungle en meer. De snelste reiziger zal ik nooit worden. Maar van de vele dingen die ik wel zag, wat waren nu mijn hoogtepunten? Een korte samenvatting…klik op de links voor een uitgebreider verslag, en hier voor nog veel meer plaatjes.

San Blas

Het perfecte bounty eiland. En niet één, maar honderden. Verwacht geen bruisend uitgaansleven of een druk programma. Hier hang je in je hangmat tussen de palmbomen, op je bijna-privé eilandje, staar je over de azuurblauwe zee en dobber je wat in het lauwe water. Meer hoeft niet, en meer wil je ook niet. De rust wordt slechts onderbroken door de bel voor het eten, en een boottripje naar een Kuna dorp of ander paradijselijk eilandje.

Kuanidup

Bocas del Toro

Nog meer Caribische eilandjes. Hier wel een bruisend uitgaansleven, maar ondanks het hoge drinkgelaggehalte hangt er ontspannen sfeer. Niks moet, en het kan altijd morgen nog. De echte rustzoeker kan op Isla Bastimiento verblijven. Vergeet vooral niet een bezoek aan het paradijselijke Zapatillas te brengen. Ook de Chocolate Tour is een zeer bijzondere en smakelijke ervaring.

Zapatillas paradise
Cacaoplantage

Malena

Off-the-beaten-track. Dit bijzondere dorpje aan de westkust van het Azuero schiereiland geeft je een beeld van het Panamese plattelandsleven. Tussen juni en januari kun je helpen met het schildpaddenproject waar dit dorp zich voor inzet. Je helpt, afhankelijk van de periode dat je er bent, met het verzamelen van de eieren, of bent klaar-over voor de zojuist uitgekomen schildpadjes. Je verblijft bij een lokale familie. In Malena kun je ook nog een bezoek brengen aan de prachtige rustieke ecolodge Heliconia, waar je eventueel kunt helpen met een herbebossingsproject, of in stijl kunt kamperen in één van de rancho’s.

Malena’s schildpadjes

Boquete

Als je van avontuurlijke zaken als rafting en zip lining houdt zit je hier goed. Als je van hiken in de bergen houdt ook. Maar als je voor dit alles veel te lui bent maar wel heel veel van koffie houdt is dit ook the place to be. Café Ruiz geeft zeer interessante rondleidingen waarbij je de koffieplantages te zien krijgt, en het hele proces van de plant tot de koffie. Uiteindelijk mag je nog verschillende soorten koffie proeven en ga je naar huis met een zak koffiebonen. Omdat je na deze rondleiding natuurlijk nooit meer goedkope filterkoffie drinkt!

Panama City

Last but not least, dé stad van Panama, waar de straten geen naam hebben en de putten geen deksels, en waar zo ongeveer de helft van de bevolking woont: Panama City. Via de boulevard ‘Cinta Costera’ loop je naar het prachtige koloniale Casco Viejo, of juist naar de moderne kant, Punta Pacifica, waar je de lift neemt naar de hoogste etage van het Trump Hotel. (Tip: neem je badkleding mee, het zwembad heeft een adembenemend uitzicht over de stad en oceaan). Uiteraard ook de stad waar je het wereldwonder van de twintigste eeuw, en de geldkoe van Panama (2,4 miljard dollar per jaar) kunt bezichtigen; het Panama Kanaal.

Miraflora locks, been there, done that!
Uitzicht vanaf 60ste verdieping Trump gebouw

 

Advertentie

7 gedachten over “Panama highlights

 1. Hoi Susan,

  Leuke blog! En herkenbaar, ben ook een slowtraveler en was 6 weken in Panama :) San Blas is zo mooi. En ik ben zelf erg fan van Casco Viejo in Panama City.

  Groetjes, Inge

  Like

  1. Joh, in zes weken kun je het hele continent doen! ;) Jij bent ondertussen al een hele tijd onderweg, ben je nog wel van plan een keer terug te keren naar nederland? ;)

   Panama city vond ik op het gruwelijke verkeer na een erg leuke stad, casco viejo in het bijzonder ja.

   Like

 2. Hallo Susan,

  wat een prachtige foto’s! ik krij er nu al zin in! ..maar we gaan pas in jan.’13
  we twijfelen nog tussen Nicaragua of Panama.

  bedankt dat ik even op je site mocht kijken.

  groetjes Desiree

  Like

   1. Ik ben ook wel benieuwd ;) Nicaragua staat hoog op mijn lijstje en ik heb er vele positieve verhalen over gehoord. Panama is in ieder geval prachtig, en heel veelzijdig. Nicaragua is waarschijnlijk wel goedkoper dan Panama.

    Like

 3. Hoi

  Leuke blog en foto’s! Ik ben van plan om in augustus naar Panama of Costa Rica te gaan voor 4 weken.
  Was je daar toevallig in deze periode? Ik heb namelijk nogal “schrik” van het regenseizoen…

  Groetjes

  Like

  1. Dank je! Ik was er rond de jaarwisseling. Ook regenseizoen maar dat was geen punt. Fikse buien, en mn allereerste aankoop was een paraplu ;) Maar omdat t altijd warm blijft is de regen niet zo’n ramp. Direct erna schijnt de zon weer en droogt alles zo weer op!
   Als ik jou was zou ik even opzoeken hoe t in augustus is, en of t van invloed is op bepaalde dingen die je eventueel wilt doen. Misschien zijn bepaalde jungle gebieden slecht bereikbaar bijvoorbeeld. In ieder geval veel plezier!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s