Magisch Kaieteur

Zo indrukwekkend dat het een eigen blogpost verdient: Kaieteur.

Met een hoogte van 250 meter de hoogste ‘single drop’ waterval ter wereld (bijna vijf keer hoger dan de Niagara watervallen). Gelegen op de twee miljard jaar oude Guiana Shield, wat behoort tot ’s werelds oudste aardoppervlak. De naam Kaieteur komt van Patamona opperhoofd Kaie, die volgens de legende  met een kano van de waterval gedonderd is, als offer voor de goden in ruil voor vrede tussen zijn volk en de oorlogszuchtige Caribs. ‘Teur’ betekent ‘waterval’, vandaar Kaieteur.

Een klein vliegtuigje met in totaal dertien personen brengt ons van Guyana’s hoofdstad Georgetown naar de waterval. De vlucht gaat over het uitgestrekte Guyanese regenwoud; één grote broccoli daar beneden. Na ruim een uur vliegen komt de  indrukwekkende waterval in beeld. Als ons zeepkistje eenmaal is geland krijgen we een rondleiding langs de verschillende uitzichtpunten en uitleg over de plaatselijke flora en fauna. Zoals het bijzondere gouden kikkertje. Dit giftige knalgele kikkertje van misschien één centimeter groot leeft zijn hele leven in de zwembadjes in de gigantische bromelia, en komt alleen voor in dit gebied.

Terwijl de rest van de groep na twee uur weer terugvliegt naar Georgetown, blijven medereiziger Axel en ik achter om de nacht door te brengen in het Kaieteur guesthouse, gelegen op een paar minuten van de waterval. Het heeft wat voeten in aarde gehad om deze overnachting voor elkaar te krijgen, Guyanese tourbureautjes zijn niet bepaald makkelijk om mee te werken, maar het is gelukt. En gelukkig maar, wat een bijzondere ervaring! Op een klein bordje ‘blijf weg van de rand’ na is er geen enkele vorm van bescherming. Je kunt pootje baden in het water, met je benen over de rand bungelen, en zelfs een stukje naar beneden klimmen zodat je bijna ín de waterval zit. Waar maak je dit nou mee? He-le-maal alleen met één van de meest krachtige watervallen ter wereld!

Tegen zonsondergang vormen zich zwarte wolken in de lucht. Geen regen, maar duizenden zwaluwen die de nacht komen doorbrengen achter de waterval. Als kamikaze-piloten laten ze zich uit de lucht vallen en verdwijnen achter de waterval. Kippenvel! Wat later als de volle maan aan de hemel staat zie je in de nevelwolken in de diepte een regenboog van het maanlicht; de moonbow. Met het geluid van het donderende water val je vervolgens uitgeput in slaap.

De volgende dag vliegen we aan het eind van de middag weer terug naar Georgetown. Met een nog kleiner vliegtuigje dit keer, slechts vier andere personen die vandaag de dagtocht doen. We zijn een uur te vroeg bij ‘het vliegveld’ (een strip asfalt in de jungle) en besluiten onze bagage daar te laten staan en nog wat rond te lopen op zoek naar de kikkertjes. ‘Ja hoor, geen probleem, doe rustig aan, we vertrekken om vier uur’; zegt de piloot als we aangeven dat we nog even rondlopen.

Terwijl we na wat kekke kikkerfoto’s weer op de terugweg richting landingsbaan zijn horen we opeens een motorgeluid. Nou zijn motorgeluiden midden in de jungle niet heel gewoon, dat kan alleen dat ene kleine blauwe vliegtuigje zijn. WTF?!? Hoe kan dat nou? Het is nog geen vier uur. Het volgende vliegtuigje naar dit oord komt pas drie dagen later weer dus het is zaak dat we ons kistje niet missen! Rennen geblazen. Zodra de landingsbaan in beeld komt zien we een klein blauw stipje helemaal op het einde van de baan, klaar om op te stijgen. Slippers uit en nog harder rennen! Halverwege passeren we het gebouwtje waar onze bagage staat en krijgen we onze tassen in handen geduwd door een van de gidsen. ‘Rennen, vlug!’, roept hij nog. Makkelijker gezegd dan gedaan in deze vochtige hitte, met je handen vol met slippers, fototoestel, een rugzak en een lege doos pringles. Deze laatste donderde drie keer op de grond, goed opgevoed als ik ben stop ik om deze op te rapen alvorens verder te rennen. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints right? Totaal bezweet en uitgeput klauteren we uiteindelijk ons vliegtuigje in en stijgen we op. Ongelooflijk, hij zou ons daar gewoon achtergelaten hebben…

Ok, eind goed al goed wederom, en een fantastische ervaring rijker! Zie onderstaande slideshow voor een impressie van magisch Kaieteur.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Advertentie

3 gedachten over “Magisch Kaieteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s