Lemba, girl of the day

Na de Dag van de Duurzaamheid, is het vandaag internationale Day of the Girl. Een goed moment om jullie voor te stellen aan een bijzonder meisje in Tchimpounga: Lemba.

De nu 6-jarige Lemba is in 2009 geconfisqueerd met behulp van HELP Congo en een plaatselijke natuurorganisatie. Deze goede samenwerking werd de inspiratie voor haar naam, die samenwerking betekent.

Na enkele uren rijden door Pointe Noire, trof men haar angstig en alleen in een donkere kamer aan. Lemba was extreem ondervoed door een ernstige parasieteninfectie. De dierenartsen vonden bij haar behandeling interne parasieten waarvan sommige wel dertig centimeter lang waren. Zoals dat bij alle nieuwkomers gaat, werd Lemba drie maanden in quarantaine gehouden, met dag en nacht toegewijde verzorgers aan haar zijde. Na volledig hersteld te zijn, kon zij geleidelijk aan geïntegreerd worden in de groep jonge chimpansees.

Eind 2010 werd Pointe Noire getroffen door een polio-epidemie. Tot verbazing en ontzetting van al het personeel van het opvangcentrum werd Lemba ook ziek, ondanks het feit dat zij in het verleden was ingeënt. Toen zij ziek werd bestond er grote angst of zij het wel zou overleven. Zij raakte bijna helemaal verlamd, kon alleen haar nek nog bewegen. Langzaamaan is haar gezondheid verbeterd, op dit moment is haar bovenlichaam weer normaal. Haar benen zijn helaas nog steeds verlamd. Lemba’s handicap schijnt haar echter helemaal niet in de weg te zitten. Ze is een vrolijke, ondernemende chimpansee, en dankzij haar sterke bovenlichaam beweegt ze zich moeiteloos voort en klimt ze nu zelfs hoog in de bomen.

Lemba woont samen met een aantal andere jonge chimpansees en is als een soort pleegmoeder voor hen. Samen met D’joni en Dunez beleeft ze vele avonturen, dit drietal speelt de hele dag door. Lemba klimt graag in de touwen die de verzorgers voor haar hebben opgehangen in de bomen op het terrein van het Tchimpounga. Bovendien worden de jonge chimps regelmatig door de verzorgers meegenomen naar het bos dichtbij hun verblijf. Hier kunnen ze naar hartenlust spelen, klimmen, en hun natuurlijke omgeving ontdekken. Dunez zoekt altijd de bescherming van Lemba en klamt zich aan haar vast als ware ze haar echte moeder. Lemba omhelst haar en zorgt liefdevol voor haar. Dit geknuffel maakt D’joni wel eens jaloers. Hij probeert Dunez af te leiden door haar uit te nodigen om te spelen. Als het eindelijk lukt, en Dunez Lemba loslaat om achter D’joni aan te gaan, rent D’joni meteen naar Lemba voor een omhelzing. Maar ook de geduldige, rustige Lemba heeft er wel eens genoeg van. Als de jonge chimps haar irriteren kan ze goed boos worden en probeert ze de orde te bewaren in de chaos.

Lemba (midden)

Lemba is één van de chimpansees in het adoptieprogramma van het Jane Goodall Instituut Nederland. Als adoptieouder help je met een bijdrage van €3,75 per maand structureel mee aan de opvang en het herstel van de chimpansees, aan educatie en voorlichting, en aan de bescherming van de leefgebieden van de chimpansees die wel nog in het wild leven. Je ontvangt dan een adoptiecertificaat met een foto van de chimpansee die je hebt geadopteerd en een jaarlijkse reportage van je chimp en het opvangcentrum.

Voor meer informatie: www.janegoodall.nl

tchimpounga

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s