Home sweet home – again

welkom thuisDrie maanden alweer, ben ik thuis. Home sweet home, dit keer wel. In tegenstelling tot vorige keer geen omgekeerde cultuurshock. Omdat het zomer is? (al is die momenteel even kwijt) Omdat ik me per direct in leuk werk stortte? Ik weet het niet. Misschien wordt home ook wel steeds meer home hoe meer ik weg ben. Ik werd ooit omschreven als boerderijkat en daar kan ik wel wat mee. Uiteindelijk kom ik altijd weer terug. Ik weet dat ik me vrij makkelijk ergens thuis kan voelen, en weinig last van heimwee heb, maar de liefde voor Nijmegen zit diep.

Maar die voor Colombia inmiddels ook :) De laatste twee weken was ik weer naar de prachtige eilanden San Andres en Providencia. Om mijn lievelingsmensen en hond te bezoeken. De stranden. De zee der zeven kleuren. De leguanen. En om nu dan toch het begin van de grote krabbenmigratie op Providencia mee te pikken. Elk jaar in april/mei, afhankelijk van wanneer de regen begint, komen tienduizenden grote zwarte krabben uit hun holen in de heuvels om in de zee hun eieren af te zetten. Het eiland kleurt zwart en het leger wordt ingezet om de weg af te zetten zodat de krabben veilig kunnen oversteken. Het was heerlijk om terug te zijn. Ik kan julliesouvenir Leticia vervelen met nog meer foto’s van dit mooiste eiland ter wereld, maar die zijn hier al genoeg te vinden.

Soms heb ik last van omgekeerde heimwee, naar Colombia. Als ik onderstaande videoclip van Carlos Vives bekijk bijvoorbeeld, waarin de vele verschillende landschappen voorbij komen, waaronder ook Providencia en de Amazone. Als ik zie dat bloggers, bekenden en zelfs kamergenoten massaal naar Colombia vertrekken. Als m’n kamergenootje me vervolgens ook nog een souvenirtje uit, hoe’st mogelijk, Leticia meebrengt!

krabbenmigratie Providencia

zee der zeven kleuren San Andres

En nu?

Is de veelgestelde vraag. Nu ben ik voorlopig hier. En hou ik me bezig met Neanderthalers, jawel. Daarvoor zal ik in september Gibraltar bezoeken en daar verheug ik me enorm op. Daar heb je immers ook apen ;) Bovendien ligt de Spaanse sherry-driehoek op steenworp afstand. En sherry, daar heb ik nu wel de leeftijd voor, hoogste tijd dus om me er eens in te verdiepen. (Tips voor Gibraltar/Cadiz iemand?) Verder droom ik van de Walk of Wisdom, een moderne pelgrimstocht rondom Nijmegen, als voorbereiding op die ooit Camino, en staart de langzaam verouderende Lonely Planet van de Canarische Eilanden me nog altijd aan. We zullen zien, zodra de donkere dagen beginnen (of zijn ze al bezig??) zal er wel weer iets komen opborrelen…

home sweet home Nijmegen

 

Advertentie

4 gedachten over “Home sweet home – again

 1. Dat lijkt me best lastig, weer aarden in Nederland. Waarschijnlijk gaat dat heel snel, maar de eerste dagen zal ik misschien gewoon in Nederland wel een cultuurshock hebben. Ben benieuwd hoe dat zal gaan… Providencia staat trouwens hoog op mijn lijstje. Maar heb helaas niet genoeg tijd nu om nieuwe plekken in Colombia te bezoeken. Maar ach, komt vast en zeker ergens in de komende jaren :) Klopt het trouwens dat je niet hebt geschreven over je laatste periode in Colombia? Of heb ik dat zomaar gemist?

  Like

  1. Een omgekeerde cultuurshock is meestal veel heftiger dan de ‘gewone’, en je zult er vast en zeker last van krijgen als je ooit terug bent…vorige keer heb ik er zeker een maand over gedaan :)
   Vanuit Cali ben ik naar San Andres/Providencia gegaan, daar heb ik ooit al eens 2 maanden over geschreven dus ik hou het nu bij de krabben!

   Geliked door 1 persoon

 2. Het goede weer zal absoluut meehelpen, ik vond het in ieder geval een stuk beter thuiskomen in de warme maanden wanneer Nederland zich (meestal) van haar beste kant laat zien. Ik heb lang in Wolfheze gewoond, fijne omgeving! Die walk of wisdom ziet er goed uit. Wat je ook doet, het zal wel loslopen leuke plannen komen vanzelf. Enjoy

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s