Via de la Plata; of je worst lust?

Dagen, nee weken, loop ik nu al door Spanje’s vleesfabriek. De uitgestrektheid en verlatenheid is indrukwekkend, dertig kilometer lang kom je niemand tegen. Maar helemaal verlaten is het niet, om de haverklap ga je een hek door  met daarop de opdracht het hek a.u.b. weer achter je te sluiten, wegens het aanwezige vee. Overal ben je altijd in het gezelschap van grote kuddes koeien, varkens, schapen en geiten. ‘Weilanden’ ter grootte van half Nederland hebben ze tot hun beschikking. Ik weet niet of al het vlees van Spanje zo rondscharrelt, maar je kunt je wel voorstellen dat vegetarisme hier niet zo leeft.

Je hebt overal een menu van de dag, erg goedkoop, en je kunt kiezen uit diverse gerechten. Dat is dan vlees, vlees, vlees en vis. Eet je vlees noch vis, dan is de oplossing: sla! Ook wordt tonijn vaak genoemd, wat in Spanje blijkbaar geen vis is. Maar als je rammelt van de honger na 30 km lopen, doet een bord sla ongeveer net zo veel als een glas water; niks eigenlijk.

Na Cáceres trof ik vooral norse mannen die me ongeïnteresseerd een bord sla toewierpen (Ja je bent toch vegetarier, niet miepen, dat is wat jullie eten), terwijl ik op de levensgrote tv kon genieten van het stierenvechten. Een klein deel van mij (het hongerige deel) begon zelfs voorzichtig te overwegen het deel Salamanca-Santiago een andere keer verder te lopen.

Maar toen liep ik Baños de Montemayor binnen, waar het tij zich leek te keren! Wat een lief dorpje. Geen norse mannen nu, maar glimlachende dames die aanboden courgettesoep en een groenteprutje te maken! Met een sauna en stoombad (Baños de Montemayor is al sinds de Romeimse periode bekend om zijn thermale baden) sloot ik, heel toepasselijk, Extremadura af om verder te gaan met de regio Castilië en León. Of het aan de regio ligt weet ik niet, maar opeens waren er volop lieve dorpjes, en zelfs groente! En dan nu Salamaca, heerlijke stad en een waar vegetarisch paradijs, opties te over. Salamanca is een studentenstad met een erg jonge bevolking. De afgelopen tijd begon ik een beetje te wanhopen met al dat vlees en stierenvechten, maar hee, de jeugd heeft de toekomst, en die ziet er goed uit :)

In al die verlatenheid voer ik diepgaande gesprekken met de starende koeien, nieuwsgierige varkens, en die kwetterende, steeds voor me uit vliegende, ‘angry birds’. En een enkele keer met een stier.

Op de etappe naar Cáparra geeft de gele pijl aan dat ik het hek door moet. Maar achter dat hek staat een kolossale stier me aan te staren. Nee, dat kan niet kloppen toch? Ik loop op en neer op zoek naar een andere uitweg maar die is er niet. Controleer de online route maar die gaat inderdaad ook rechtdoor. Ga erin, maar toch weer eruit, want ik durf niet. Sta nog lange tijd te dralen in de hoop dat er iemand komt opdagen die ik als menselijk schild kan gebruiken, maar helaas. De stier gaat er nu bij liggen, net als zijn twee broeders, en lijkt op me uitgekeken te zijn. Ik maak voorzichtig het hek open en schuifel zo snel mogelijk, maar in een zo groot mogelijk boog, om de kolos heen. Moet een volgend hek door om er weer uit te kunnen. Dat hek gaat natuurlijk niet open. Met geweld, en lichte tot matige paniek, krijg ik het hek open en ren vol adrenaline door naar Cáparra. En natuurlijk, er is nog nooit een pelgrim gespiest hier, dus gevaarlijk zullen deze stieren vast niet zijn, maar toch, hij zal net z’n dag niet hebben…De etappes

Voor korte updates per etappe zie www.facebook.com/susanisweg, of, nog korter; Twitter.

Dag 15. Met moeite Cáceres verlaten, mijn grote favoriet tot nu toe. Slechts 11 km naar Casar de Cáceres, via de weg.


Dag 16. Lange en vrij zware dag, zo’n 34 km naar Cañaveral, in het gezelschap van veel koeien en schapen, ruig en erg mooi.

Op de N-630 bijna van mijn sokken gereden door een vrachtwagen, stond letterlijk tegen de vangrails geplakt. Sindsdien een licht trauma voor dat lopen binnen de vangrails.


Dag 17. Met 3l water en eten voor een weeshuis (gisteren was het wat schaars allemaal) vertrokken naar het geheel ommuurde dorp Galisteo, 29km verderop. Deels op slippers, vanwege hardnekkige blaren. En als je dan na kilometers leegte in de verte deze witte fata morgana ziet, dan is het nog altijd 1,5 uur lopen ;)

Dag 18. Uitgeslapen en 11km geslipperd (kunnen de blaren uitrusten) naar Carcaboso. Op de foto nogmaals het geheel ommuurde Galisteo bij vertrek.

Dag 19. 27km naar Caparra, waar je zo maar uit het niets, in alle verlatenheid, onder een vierbogige triomfboog doorloopt. Caparra was een belangrijk stadje in de Romeinse tijd. Het was ook de dag van De Stier.


Dag 20. 20km naar Baños de Montemayor, met maar liefst twee kraantjes en een bar onderweg, wat een gemak! Veel Romeinse stenen ook, mijlpalen, bruggen, wegen etc. Alleen dat stuk over die N-630 weer, opgesloten tussen de vangrails, niet fijn!


Dag 21. Wegens hakken in goede staat doorgelopen naar Fuenterroble, 34km. Extremadura uit, Castilla y Leon in. Nieuw landschap ook, heuvelachtig, bomen, mooie etappe, zeker het eerste deel. Castilla y Leon maakt een goede eerste indruk!


Dag 22. Ook deze etappe was prachtig, 28km naar San Pedro de Rozados. De Pico de la Dueña overgeklommen, met 1140m de enige hoogte van betekenis op de VdlP. Zo uitgestrekt. Zo verlaten. En overal bloempjes op ’t pad.

De tactiek ‘na ongeveer 20km schoenen ruilen voor slippers’ lijkt redelijk te werken.


Dag 23. Het zijn 25km naar Salamanca, maar na 10km zie je de stad al in de verte. Halverwege de Via de la Plata nu, iets verders zelfs, nog maar 493km naar Santiago!  Het gaat sneller dan ik van tevoren gedacht had, doorlopen vind ik eigenlijk wel prettig, en 30km is ook lang niet meer zo lang als het ooit was.

Twee dagen uitrusten en een vetvoorraadje aanleggen en dan verder richting Zamora, klaar voor de tweede helft!

img_1218

Advertentie

3 gedachten over “Via de la Plata; of je worst lust?

  1. Hoi Susan, goed dat je een paar dagen in salamanca bent gebleven. Het is een leuke stad met een leuke bevolking.
    Eten er zijn giesos de lentejas (kikkererwten) vegetarisch en voedzaam. Er zijn ook andere maaltijdsoepen(giesos)

    Succes en veel plezier op je verdere tocht. Rene

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s