Toverland

De Amazone is magisch. Letterlijk. Vrijwel alles is hier op de één of andere manier betoverd. Zo wordt het bos bewoond door Curupira, een dwergachtig wezen die met z’n voeten achterstevoren, en geïmiteerde geluiden, je probeert te misleiden en te laten verdwalen in de jungle. Dat vindt ‘ie leuk. Maar Curupira, als beschermer van het bos, heeft het vooral gemunt op jagers die meer nemen dan ze nodig hebben. Dan is er ook nog Yacuruna, een menselijk figuur die regeert in de onderwaterwereld Atlanta. Deze onderwaterwereld op de bodem van de rivier is niet veel anders dan onze wereld, er zijn winkels en banken, huizen en straten. Maar alles ziet er wel net even iets anders uit, zo zijn de kano’s krokodillen, stoelen schildpadden en hangmatten slangen. Op hun hoofd dragen mensen een rog als hoed, en hun schoenen zijn eigenlijk gepantserde vissen.

Yacuruna is ook de leider van de Orinocodolfijnen. Deze roze dolfijnen zijn de meest magische van alle dieren in de Amazone en staan bekend om hun toverkunsten. Met roze dolfijnen valt niet te spotten. Dood je één van hen, dan komt dat je duur te staan. Het is alom bekend dat roze dolfijnen in mensen kunnen veranderen. Zie je een knappe blanke, goed geklede (altijd met hoed, om hun ademgat te bedekken) man op een feestje, wees dan op je hoede. Het zijn rasverleiders, voor je het weet ben je meegelokt naar de onderwaterwereld. En eenmaal in Atlanta is er geen weg meer terug…

Orinocodolfijn Leticia
De Orinocodolfijnen in Leticia

Het betoverde huis in Mocagua

In deze betoverde wereld besloot ik tot een mini-vakantie in Yeegune. Yeegune betekent ‘het betoverde huis’ in de inheemse taal Tikuna en is eigendom van Bartolome Morán. Hij bouwde dit huisje op de plek waar zijn voorouders leefden, diep in de jungle in Mocagua. Vanuit Leticia neem je de snelboot naar Mocagua, waarna je met een peque peque (gemotoriseerde kano) de Matamata rivier opvaart, tot je, afhankelijk van hoeveel het geregend heeft de afgelopen tijd, door de bomen het water niet meer ziet. Dan vervolg je lopend je weg.

Yeegune ligt op een prachtig plekje midden in de natuur, vlakbij een klein, ijskoud, riviertje; je tijdelijke badkamer. Je bed is een hangmat, je uitzicht is groen, afgewisseld met felgekleurde vogels en vlinders.

De hele dag al maakt Bartolome je lekker met een spectaculaire magische om-nooit-meer-te-vergeten ervaring die je te wachten staat in de avond. Maar eerst word je gezuiverd van negatieve krachten, met behulp van speciale rivierklei met, hoe kan het ook anders, magische krachten. Deze klei wordt door de Tikuna in reinigingsrituelen gebruikt, en zorgt ervoor dat negativiteit, die je is aangesmeerd door mensen met kwade bedoelingen, je lichaam verlaat. Van top tot teen word je met dit grijze goedje ingesmeerd. Gaat je huid tintelen, dan betekent het dat negatieve krachten je lichaam verlaten. Het tintelde.

Yeegune Mocagua
Yeegune, het betoverde huis
Yeegune Mocagua
De slaapkamer
De badkamer
De badkamer

De sterren van de aarde

Als de avond valt wordt de nieuwsgierigheid naar de magische verrassing groter. Eerst op krachten komen met een maaltijd bij copal-licht. Copal is een soort hars dat gebruikt wordt om vuur te maken, en tegelijkertijd de muggen uit de buurt houdt. Die muggen trekken zich daar uiteraard weer weinig van aan. Als je 98,1% Deet trotseert, dan deins je voor een beetje copal natuurlijk al helemaal niet terug, zo zijn die muggen hier dan ook wel weer.

Na de linzen gaan we op pad, de donkere jungle in. Na een wandeling van een half uur geeft Barolome aan dat de lichten gedoofd moeten worden. Ik zie geen hand voor ogen meer en hoop dat Curupira, en al die gigantische spinnen, uit de buurt blijven. We strompelen een eindje voort. En dan…sterren…. In de lucht, ja, bijzonder veel, maar nu ook op de grond. De grond is bezaaid met kleine lichtjes! De sterren van de aarde, zegt Bartolome. Een wonderlijk schouwspel, wat een betoverend mooie plek. Het blijken de gevallen blaadjes van een bepaalde boom te zijn, die oplichten in het donker. Prachtig, deze sterrenaarde. Op deze plek, in het pikkedonker, zitten we nog een tijdje, en vertelt Bartolome oude verhalen uit de Tikuna cultuur, over kikkers, betoverde kikkers uiteraard…

Ook naar Yeegune? Ga dan naar de website, kijk op de Facebookpagina, of zoek Bartolome op Couchsurfing. Of laat het mij weten en ik bel hem even :) Hij spreekt slechts enkele woordjes Engels, maar een vertaler is altijd te regelen. 

Een kikker. Of?
Een kikker. Of?
De eetkamer, met copal-licht
Het uitzicht vanuit de hangmat in de vroege ochtend
Geheimzinnig bosdier
Geheimzinnig bosdier
lanspuntslang
Lanspuntslang op het pad, de meest dodelijke slang van de Amerika’s. Toch maar even voorzichtig omheen geslopen. 
DSC00400
Mocagua’s dwergzijdeaapjes, ’s werelds kleinste apensoort

Dwergzijdeaapjes Mocagua

Advertentie

7 gedachten over “Toverland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s