From Casa Gregorio, with love

Also in English, y Español.

Na al dat afzien in de jungle is het tijdens mijn derde en laatste mini-vakantie in de Amazone tijd om te relaxen! Daarvoor stap ik weer in de snelboot, die me ongeveer twee uur later afzet bij de monding van de Amacayacu rivier, een zijrivier van de Amazone. Daar ligt het bootje van Casa Gregorio al klaar om me op te halen. Voordat we naar ‘huis’ gaan varen we eerst een rondje over Lago Tarapota, op zoek naar het meest magische dier van de Amazone, de roze dolfijn. Helaas bleek die vandaag niet thuis, al zien we op de terugweg wel in de verte nog iets uit het water springen.

Op naar San Martin dan, een kleine gemeenschap van zo’n 500 Tikuna indianen aan de Amacayacu rivier. Hier ligt Casa Gregorio, het huis en hotel van Heike en José. De Nederlandse Heike reisde tijdens haar biologiestudie de halve wereld over en kwam, door een speling van het lot, in de Colombiaanse Amazone terecht om bladsnijdermieren te bestuderen. Het was liefde op het eerste gezicht toen ze José tegenkwam. Tien jaar woont ze nu in San Martin, en sinds vier jaar runnen ze een klein hotel aan huis. Tot nu toe was mijn verblijf in de Amazone vrij basic, en ik sloeg dan ook steil achterover toen Heike me mijn onderkomen voor de komende twee nachten liet zien. Een heuse prinsessenkamer met een gigantisch bed en prachtige houten accenten!

San Martin de Amacayacu

kamer Casa Gregorio

Gemeenschappelijke ruimte Casa Gregorio

Heike in de keuken in Casa Gregorio

Kolibrie in de tuin Casa Gregorio

DSC01648Vanuit Casa Gregorio is van alles mogelijk qua jungle(nacht)wandelingen, maar voor mij is het nu wel even mooi geweest met al dat geploeter door de jungle. Ik besluit gebruik te maken van het hoge waterpeil en het overstroomde oerwoud en kies voor de kano. Om vijf uur ’s ochtends verlaat ik mijn prinsessenbed om bij volle maan met broer Robinson door de ontwakende jungle te varen. Wat een rust… Langzaam worden de vogels wakker en klinkt van alle kanten gezang. Ook de springaapjes laten luid van zich horen. Maar zoals ook tijdens eerdere jungletochten, er zit van alles, maar het laat zich niet makkelijk zien. De beroemde Victoria regia (Victoria amazonica) waterlelies daarentegen, die een diameter van drie meter kunnen bereiken en grote stekels aan de onderzijde hebben, kunnen geen kant op en laten zich rustig fotograferen. Wil je een paar minuten meevaren, kijk dan even onderaan deze post voor een filmpje.

Na een uur of vier is het toch echt tijd voor ontbijt en peddelen we terug naar het dorp. San Martin blijkt deze dag in rep en roer want de pastoor komt langs en dit houdt in dat er de nodige kinderen gedoopt kunnen worden. Opgedoft vertrekt de één na de ander richting kerk. Daarna is het feest. Vanwege de doopsels, vanwege een verjaardag, vanwege Pasen, of gewoon omdat het kan? Ik weet het niet precies, maar het blijft nog lang onrustig in San Martin…

kano tocht Amazone

Toekan Amazone San Martin

Victoria amazonica

De uitnodiging om mee te feesten laat ik aan me voorbij gaan en ik duik daarentegen weer vroeg mijn reuzenbed in om me de volgende ochtend nogmaals de blaren op mijn handen te roeien. Daarna stort ik me op het culturearmbandjes chambirale aanbod; een workshop armbandjes maken van de vezels van de Chambira palm! De vezels zijn al geverfd, met natuurlijke kleurstoffen van vruchten en boomschors, en lerares Leonora rolt ze op haar been tot een mooi dun touw. Vervolgens knoopt ze in no-time een armbandje in elkaar en rijgt er nog wat mooie zaden doorheen. Ik knoop geconcentreerd, en iets langzamer, door en weet zowaar twee armbandjes te maken, met slecht een paar kleine schoonheidsfoutjes.

Wilde cacaoTussen alle activiteiten door doe ik mij in Casa Gregorio te goed aan heerlijke lokale vruchten, zoals mierzoete papaya, granadilla, banaan en wilde cacao. Te snel is het alweer tijd om in het bootje te stappen richting de snelboot naar Leticia. Dit is een plek waar je je thuis voelt, waar je liefdevol wordt opgenomen door de complete familie Gregorio. Je kunt hier je dagen vol plannen met activiteiten, maar het is ook zeker de moeite waard om aan de keukentafel te hangen, waar het een komen en gaan is van familieleden en dorpsgenoten, en te luisteren naar verhalen over vroeger en nu, van confrontaties met jaguars en geheime mystieke meren vol dolfijnen tot aan de politieke situatie van dit moment, de pogingen om een onafhankelijk reservaat te stichten, en het werk van de Small World Foundation. Bedankt voor de enorme gastvrijheid Heike en José, en wellicht tot ziens!

DSC01744

spelletjes aan de keukentafel

Dag San Martin

Deze trip werd mede mogelijk gemaakt door Colombia Fácil, een reisgids (in Engels en Spaans) voor Colombia. Ook naar Casa Gregorio? De boot vanuit Leticia naar Bocana Amacayacu kost 29.000 COP en vertrekt om 8am, 10am and 1.30pm vanuit Leticia. Neem van tevoren contact op met Casa Gregorio over het transport van de boot naar San Martin de Amacayacu.

Advertentie

4 gedachten over “From Casa Gregorio, with love

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s