Dochter van de Andes

Uit de verstikkende hitte van de Amazone, naar de frisse berglucht.

koffie Filandia

Filandia, het klinkt als een Ikea meubel, maar het is een dorpje in het Colombiaanse koffiegebied. Het telt ongeveer 15.000 inwoners en ligt ten westen van de Cordillera Central van het Andesgebergte, een klein uurtje van het toeristische Salento. De naam Filandia betekent ‘dochter van de Andes’. Dit gebied werd voor de komst van de Spaanse conquistadores bevolkt door de Quimbaya’s, bekend om hun metaalbewerking van voornamelijk goud en koper. Om de haverklap worden hier nog belangrijke opgravingen gedaan, ook pasgeleden zijn er weer tombes aangetroffen.

Filandia is, net als de omliggende dorpen, vooral een koffiedorp. Hier komt Colombia’s beste koffie vandaan, en voor een luttele 35 cent drink je er een kopje van op het terras aan het centrale plein. Filandia is knus, met een kleurrijk centrum dat een filmset lijkt te zijn, met stoere mannen met hoeden en machetes die hun koffie komen brengen, en met aan alle kanten spectaculair uitzicht over de bergen en de lichtjes van de stad Pereira in de verte. Filandia is het beginpunt van mooie wandelingen door het Barbas-Bremen natuurpark, waar je, onder andere, brulapen tegenkomt, die niet keihard voor je wegrennen, maar rustig terugkijken. Filandia heeft een klimaat dat het gehele jaar zo ongeveer hetzelfde is, met een aangename temperatuur van ongeveer twintig graden. En Filandia heeft ook nog eens een fijn hostel waar je voor je het weet een week zit…

Totdat je eindelijk de knoop doorhakt, en de reis richting Cariben inzet. De zee roept…

Filandia

Filandia

Filandia

Filandia

vogel schorpioen

Advertentie

8 gedachten over “Dochter van de Andes

 1. Hé wat leuk! :D Daar ben ik een paar weken geleden nog geweest! Leuke blog heb je trouwens, leuk dat je al vaker naar Colombia bent geweest! Begrijp ik goed dat je bezig bent met je proefschrift? Wat voor onderzoek doe je?

  Like

  1. Ha, was net een reactie op jouw blog aan het tikken :) Ik ben in totaal nu iets meer dan een jaar in Colombia geweest en het was zeker niet de laatste keer, I’ll be back ;) Tof dat je er woont, Bogota wil ik graag nog eens een aantal maanden blijven, en Filandia is leuk he?
   Proefschrift, inderdaad, dat is de bedoeling, maar het staat los van Colombia, en echt goed uitleggen waar het over gaat kan ik ook nog niet. Over mensbeelden, en dierbeelden, en hoe die veranderen. Over mensapen en neanderthalers. Over filosofie en biologie. Maar daar kom ik graag nog een keer op terug als ik een betere ‘pitch’ heb :)

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja Filandia is heel leuk! Ben er inmiddels alweer twee keer geweest haha. Laatste keer met mijn ouders. Bogotá is echt een leuke stad om te wonen (vind ik)! Als je er gaat wonen laat t me weten, kunnen we eens afspreken :)

    Je bent dus nog in het beginstadium van je promotie? Bij welke universiteit? Ik ben in de eindfase van mijn promotie. Heb het niet afgekregen binnen de vier jaar (is vrij normaal hoor ;) ), dus nu maak ik het hier verder af. Mijn vriend promoveert ook in NL dus we hopen volgend jaar op een dubbelpromotie. Mijn onderwerp is trouwens iets heel anders: predictoren voor chronische neuropathische pijn.

    Waar zit je nu trouwens? Nog steeds in Colombia?

    Like

   2. Ben nu net twee weken terug in NL! Wanneer ik terugkom drinken we een koffie (nee geen chocolademelk met kaas, ik hou er nog steeds niet van).
    Ik in Nijmegen, en in de beginfase ja, ben ook extern, niet full-time, dus het kan nog wel ‘es een tijdje duren ;)

    Geliked door 1 persoon

   3. Oww weer lekker aan het acclimatiseren dus! Ik denk dat ik een cultuurshock ga hebben als ik na meer dan een jaar weer eens terugkom in Nederland haha.
    Dat klinkt inderdaad wel als een meerjarenplan ;) Wel fijn dat je extern bent, heb je een hoop vrijheid, is ook wel fijn :) Succes!

    Like

 2. Ha, ik had je al een tijd gemist….Mooi daar ik dacht eerst even dat het San Christobal in Mexico was, sfeertje is hetzelfde. Verrassing dus! Lees dat je nu weer in Nederland bent, en nu? Nog meer mooie plannen of weer een tijd op Nederlandse bodem? Een jaar Colombia moet heel bijzonder zijn geweest!

  Like

  1. Mij gemist? :) San Christobal…mocht ik ooit in de buurt zijn dan ga ik langs.
   Voorlopig een tijd op Nederlandse bodem ja, op wat kleine uitstapjes na, heb me even in de wetenschap gestort! Maar kom zeker weer terug in Colombia, en die nieuwe plannen komen vast weer vanzelf bovendrijven, zeker als het weer koud en donker wordt :)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s