Happy Birthday Jane Goodall!

Dit is een dag die ik natuurlijk niet zomaar voorbij kan laten gaan. Dé beschermvrouwe van de chimpansees, primatologe, milieuactiviste, wereldreizigster en één van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld, wordt vandaag 80 jaar!

Jane-und-Jubilee

Jane’s liefde voor chimpansees was al vroeg aanwezig. Op haar tweede verjaardag kreeg ze de knuffelchimpansee Jubilee. Ze waren onafscheidelijk. Ook jungleheld Tarzan werd al snel één van haar favorieten en tot op de dag van vandaag kan ze maar moeilijk verkroppen dat hij de verkeerde Jane trouwde. Op 22-jarige leeftijd vertrok ze op uitnodiging van een vroegere schoolvriendin naar Afrika, een lang gekoesterde wens. Ze vond een baan als secretaresse van de beroemde archeoloog en paleontoloog Louis Leakey en werd na enige tijd door hem gevraagd de chimpansees in Gombe, Tanzania, te gaan bestuderen. Een vraag waar ze uiteraard geen twee keer over na hoefde te denken.

Haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees begon in de zomer van 1960. Voor een jaar of drie, dacht ze in eerste instantie. Het werden er zo’n dertig. En ze zette de wetenschappelijke wereld op de kop. In plaats van nummers, gaf ze de chimpansees namen. En ze kende ze gevoelens toe. Dieren met gevoelens, het moest niet gekker worden!

Met veel geduld, bewijsmateriaal, en de nodige strijdlust, wist ze de traditionele wetenschap te veranderen en de grens tussen mens en dier te versoepelen. ‘Haar’ chimpansees werden beroemd en miljoenen mensen leerden over deze opmerkelijke dieren in diep donker Afrika.

gombe

In 1986 kwam er een belangrijke omslag in haar leven. Jane was deelnemster aan een conferentie met verontrustend nieuws over ontbossing en in rap tempo afnemende chimpanseepopulaties. Ze besloot haar geliefde Gombe te verlaten om overal ter wereld voorlichting en lezingen te geven. Driehonderd dagen per jaar is ze onderweg en weet ze uitverkochte zalen te boeien, ontroeren en inspireren met haar schat aan ervaring en anekdotes. Nu, alweer bijna dertig jaar later, nog steeds.

Op 11 mei doet ze Nederland weer aan, en geeft ze een lezing in Wageningen. Ik kan er helaas niet bij zijn deze keer, maar jij wel! :) En je kunt haar zelfs ontmoeten met een beetje geluk. Jane heeft namelijk twee grote verjaardagswensen, en je kunt helpen die in vervulling te laten gaan. Wie meedoet, maakt kans op twee kaarten voor de lezing en een Meet & Greet met de jarige job.

Jane´s verlanglijstje

Deze video van de vrijlating van chimpansee Wounda ging recent de hele wereld over. Wounda werd wees toen haar moeder werd vermoord door stropers. Zij was toen nog een baby. Jaren later wordt ze vrijgelaten en omhelst ze bij haar vrijlating Jane. Kijk maar (voor degenen met veel haast, minuut drie):

Wounda was de vijftiende chimpansee van het Tchimpounga opvangcentrum in de Republiek Congo die werd vrijgelaten op het eiland Tchindzoulou. In 2014 wil het Jane Goodall Instituut zestig chimpansees van het overvolle opvangcentrum naar de eilanden in de Kouilou rivier verhuizen. Jane Goodall kan zich geen beter cadeau indenken dan het vrijlaten van de chimpansees!

In december 2012 bezocht ik het eiland Tchindzoulou en was getuige van de vrijlating van vier vrouwtjes die vol enthousiasme hun nieuwe omgeving gingen verkennen. Maar vooral de voorstelling van Kudia maakte indruk, die gaf speciaal een show weg en liet zien hoe belangrijk, en vooral ook hoe leuk, het bos en de immense bomen voor ze zijn:

 

Behalve de vrijlating van zestig chimpansees op de Congolese eilanden, wil Jane ook dolgraag dat het onderzoek in Gombe National Park, daar waar het voor haar allemaal begon, kan worden voortgezet en uitgebreid. De kennis die hier wordt verzameld is van groot belang om de met uitsterven bedreigde chimpansees te kunnen beschermen.

Meer informatie en kans maken op een Meet & Greet? Kijk dan op de website van het Jane Goodall Instituut. Meer over mijn tijd in het Tchimpounga chimpansee-opvangcentrum in de Republiek Congo? Dat vind je hier.

Jane and chimp

Advertentie

3 gedachten over “Happy Birthday Jane Goodall!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s