Een idioot groene vrouw, hond en tuktuk, op roadtrip

Omdat paard-en-wagen wat lastig te parkeren is in de stad werd het een elektrische tuktuk. Hierin reed journaliste Aranka van der Pol samen met hond Ki in drie maanden 4353 kilometer van Amsterdam naar het zuidelijkste puntje van Portugal, Faro. Onderweg zocht zij naar groene adresjes en interviewde ze reizigers, wijnboeren en hoteleigenaren over duurzaamheid. En omdat zo’n tuktuk in tegenstelling tot een paard elke 50 tot 80 kilometer opgeladen moet worden, werd er regelmatige gestopt bij een stopcontact.

Idioot groene roadtrip

Een idioot groene roadtrip

Eigenlijk koop ik nooit een boek nieuw, ik wacht tot ik ergens een beduimeld exemplaar tegenkom voor een appel en ei. Ik ga ook nóóit op zaterdag de stad in wegens totale overprikkeling. Op allebei maakte ik voor dit boek een uitzondering. Idioot groen als ik ben. Ik heb er geen spijt van.

de routeHet boek leest lekker weg, één dagje hangmatten is voldoende. Het is een combinatie van een reisverslag, over niet vooruit te branden tuktuks en een hond op schapenjacht, onder andere, maar zeker ook een reisgids boordevol leuke adresjes in alle mogelijke prijsklassen, bezienswaardigheden, tips en handige websites. Helaas werd Spanje wegens te bergachtig voor het tukje uiteindelijk vrijwel helemaal overgeslagen en gaat het grootste deel van het boek over Frankrijk. Nou ben ik zelf niet zo’n francofiel, maar van ziplinend naar een boomhut roetsjen in ‘le nid dans l’arbre‘ word ik best enthousiast!

Onderweg wordt er ook af en toe kritisch gekeken naar ‘greenwashing‘. Zo’n beetje alles is immers momenteel ‘duurzaam’, maar vaak blijft dat bij wat gladde groene praatjes. Aranka komt dan ook tot de conclusie dat als je iets wilt veranderen op het gebied van duurzaamheid dat in je hart moet beginnen. Bij de motivatie zelf. Anders blijft het bij een leuk marketingverhaal. Eens.

geitenwollensokkenGroen doen?

Gemotiveerd om een beetje groen te doen? Dan vind je in dit boek genoeg leuke adresjes, inspiratie en aanknopingspunten. En daarna kun je nog urenlang verder op Aranka’s website Travel2Share. Iets wat in dit boek niet genoemd wordt zijn de Good & Green Guides; reisgidsen over diverse steden vol met ‘faire’ en groene adresjes. En voor iedereen die bang is voor geitenwollensokken (echt, ik begrijp dat niet, zo fijn), wees gerust, ze komen er niet in voor.

Vrouw en hond zijn inmiddels weer veilig thuis. En het tukje? Die bleef in warmere oorden en rijdt toeristen rond bij TukTour Porto. Ik heb na het lezen van dit boek weer ontzettende zin om te roadtrippen. Zie ook het hele schoenenprobleem opgelost door gewoon al tukkend naar Santiago de Compostela te gaan! Of is dat toch niet het ware pelgrimeren?

Hebben? Bestellen

RoadtripTent
Aranka van der Pol en haar hond Ki. Foto: Eric Verhoeven
TukTuk Tour Aranka van der Pol haar boek Een idioot groene Roadtrip
Tuktuk in Lissabon. Foto: Eric Verhoeven

 

 

Advertentie

4 gedachten over “Een idioot groene vrouw, hond en tuktuk, op roadtrip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s