Kapax, Tarzan van de Amazone

In Leticia kun je niet om hem heen, de Colombiaanse Tarzan, levende legende, beschermheer van de Amazone en superheld; Kapax. Meteen al bij het vliegveld staat een metershoog standbeeld van Kapax met zijn anaconda Cantalicia.

Leticia Colombia Kapax

Untitled map - Google Chrome 4-3-2016 141456Zijn echte naam is Alberto Lesmes Rojas, en hij werd in 1946 geboren als zoon van een Duitse vader en inheemse moeder. Hij groeide op in de Amazone, in een dorpje in Putumayo. Zijn heldenstatus ontleent hij aan zijn ruim 1500 kilometer lange zwemtocht over de belangrijkste rivier van Colombia; de Magdalena. De Magdalena ontspringt in de Andes, om bij Barranquilla in de Caribische Zee uit te monden. In 1976, op zijn 29ste verjaardag, vertrekt hij uit Neiva en zwemt 39 dagen lang, vijf tot acht uur per dag. Dit alles om aandacht te vragen voor de natuur en schone rivieren. Hij was zijn tijd ver vooruit. Eenmaal aangekomen in Barranquilla is hij een nationale beroemdheid, en wordt hij opgewacht door 30.000 toeschouwers.

Kapax, die vroeger veel naar Tarzan keek en geïnspireerd werd door deze held die de jungle en de dieren beschermt, is nu zelf een superheld. Er verschijnen stripboeken met Kapax in de hoofdrol en in 1986 speelt hij in de film “Kapax del Amazonas”, gebaseerd op de de geschiedenis van de antropologe Linda Smaely die naar de Amazone kwam om de cultuur van de Yagua-Indianen te bestuderen. Door een ongeluk blijft ze in het oerwoud steken en wordt ze door Kapax, ‘De Luipaardman’, als lid van de stam opgenomen. Voor de liefhebber; hier online te bekijken.

Kapax Magdalena Colombia

PAKAX stripboek

Kapax woont inmiddels al meer dan dertig jaar in Leticia en zet zich nog altijd in voor de natuur in het algemeen, en de Amazone in het bijzonder. In 2000 zwom hij nogmaals, nu van Puerto Nariño naar Leticia, tachtig kilometer over de Amazonerivier. Zijn anaconda Cantalicia heeft hij in 2012 op last van de overheid moeten inleveren, die mocht niet als huisdier gehouden worden. Een enorme klap voor Kapax, die Cantalicia had meegenomen toen bange omwonende de nog piepjonge slang wilden doden. Hij hield de inmiddels vijf meter lange anaconda in een gigantisch verblijf in een verlaten dierentuin, en gebruikte haar voor educatie. Nu wordt hij vergezeld door hondje Tony.

Leticia is maar klein en Kapax zie je dus regelmatig voorbij komen. Maar een superheld spreek je natuurlijk niet zomaar aan. Al helemaal niet als je op zijn standbeeld heb gezeten. Toen ik mezelf op mijn verjaardag trakteerde op een luxe ontbijt in het Decameron hotel, waar Kapax werkt, heb ik mijn kans gegrepen. En nee, het is geen aanzoek ;)

Kapax Decameron Colombia

11026810_739864782778120_5176490734130747977_n

Advertentie

3 gedachten over “Kapax, Tarzan van de Amazone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s