Films in de categorie ‘explore, dream, discover’ #2

Het is alweer een tijdje geleden dat ik begon met het verzamelen van films in de categorie ‘explore, dream, discover’. Omdat het voorlopig nog koud en regenachtig is hier een nieuwe selectie. Tips uiteraard welkom!

El Abrazo de la Serpiente (2015)

Mijn grote favoriet, van de regisseur van die andere favoriet, Los Viajes del Viento. De enigszins ongrijpbare, mystieke, dromerige film over Karamakate, een in afzondering levende sjamaan, en twee ontdekkingsreizigers die, met 40 jaar ertussen, in het Colombiaanse Amazonegebied op zoek gaan naar een heilige en psychedelische plant. Het verhaal is gebaseerd op de reisdagboeken van de Duitse etnoloog Theodor Koch-Grünberg en de Amerikaanse etnobotanist Richard Evans Schultes. Ongrijpbaar, aangezien de regisseur uitgaat van de mythologische wereldbeschouwing en het cyclische idee van tijd van de inheemse bevolking. Maar ook een aanklacht tegen het kolonialisme, de verwoestende effecten van de rubberindustrie en het opgedrongen katholicisme worden op angstaanjagende manier in beeld gebracht.

Interessant (nou vooruit, voor mij dan) detail is dat de acteur die de oude Karamakate speelt, Antonio Bolívar Salvador, ooit te zien was naast, wie kent ‘em niet, Kapax, in Kapax del Amazonas! (Je kent deze Tarzan van de Amazone niet? Maak hier kennis.) Bovendien behoort hij tot de inheemse Huitoto’s en komt onder meer het ‘mambe’ gebruik aan bod in de film. (Meer over de Huitoto’s en mambe lees je hier.)

Kon-Tiki (2012)

Op feiten gebaseerde film over de Noorse antropoloog en avonturier Thor Heyerdal, die in 1947 met vijf metgezellen in 101 dagen op een houten vlot van Peru naar Polynesië voer, een reis van 8000 km. Hiermee wilde hij bewijzen dat Polynesië werd bevolkt door kolonisten uit Zuid-Amerika en niet uit Azië, de toen geldende theorie. De bemanning heeft alleen een simpele radio aan boord en navigeert met behulp van de sterren, ze zijn compleet overgeleverd aan de grillen van de natuur.

Hier zie je originele beelden van de reis in 1947.

 

Hector and the Search for Happiness (2014)

Luchtige feel good film (als je veel tegeltjeswijsheden en stereotypering voor lief neemt) over de Londense psychiater Hector die in een crisis zit en merkt dat zijn patiënten niet gelukkiger worden. Hij besluit zijn comfortabele leven en zijn geliefde achter te laten en op wereldreis te gaan. Hij bezoekt China, Tibet, Zuid-Afrika en Amerika, op zoek naar de essentie van geluk.

Beyond Sleep (2016)

De verfilming van Willem Frederik Hermans’ klassieker Nooit meer slapen (nog altijd niet gelezen). Ook deze film gaat over een existentiële crisis, maar dan een stuk minder luchtig. De jonge geoloog Alfred is een verdwaalde ziel, die in het noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten in de hoop het werk van zijn overleden vader voort te zetten, maar vooral ook om zichzelf te bewijzen. Alfred worstelt, niet alleen met de zware en gevaarlijke trektocht door de uitgestrekte toendra, maar ook met zichzelf en zijn plek in de kleine expeditiegroep. Door slaapgebrek en herhaaldelijk falen wordt hij langzaam tot waanzin gedreven. Prachtige beelden van de omgeving.

 

L’odyssée (2016)

Voor wie ook al die jeugdherinneringen heeft aan het rode mutsje en de Calypso van Jacques Cousteau. Biografie over de wereldberoemde Franse avonturier, marineofficier, ontdekkingsreiziger en filmer, die de vrijheid vond onder water. Dankzij de uitvinding van de aqualong, waarmee je onder water kunt ademen, ontdekt Jacques-Yves een hele nieuwe wereld en hij is vastbesloten deze onderwaterwereld in beeld te brengen. Hij leeft voor avontuur, wil continu zijn grenzen verleggen en is bereid hiervoor alles op te offeren. Het leidt uiteindelijk tot conflicten met zijn zoon, die zijn liefde en passie voor de zee deelt, maar zich vooral bekommert om de bescherming ervan. Met prachtige (onderwater)beelden uit onder andere Zuid-Afrika, Argentinië, de Bahama’s en Antarctica.

 

Meer in deze categorie hier vastgepind:

Advertentie

Een gedachte over “Films in de categorie ‘explore, dream, discover’ #2

  1. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

    Alvast dank vor de inspiratie !

    groetjes

    Karen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s