Via de la Plata op een rijtje

Het afgelopen jaar was het stil hier, reizen gebeurde vooral innerlijk. Toen ik een mailtje kreeg van Linda van Fotofabriek, of ik misschien interesse had om een fotoalbum te maken, leek me dat een mooie gelegenheid om eens terug te blikken op de Via de la Plata (2016).

IMG_1477

Omdat het afgelopen jaar vrijwel iedereen hier komt op zoek naar informatie over de Via de la Plata (en slechts een enkeling voor ‘cocoonen achter waterval‘, ‘alexine naakt‘, of de welbekende ‘toilettas bedwants‘ …blijft leuk die zoektermen…), heb ik hier nog eens alle blogs over deze wandeltocht op een rijtje gezet. De echte liefhebber moet nog iets verder naar beneden scrollen, daar staan ook nog alle etappes (42), dagen (51), afstanden (gem. 24 km per dag) en slaapplekken (van afzien-albergues tot hotel-met-bad) op een rijtje.

De blogs op een rijtje
Duizend kilometer in vierentwintig pagina’s

Toen dat eindelijk allemaal op een rijtje stond begon de monsterklus. Uit ruim tweeduizend foto’s een selectie van ongeveer honderd maken. Om vervolgens die foto’s nog een beetje leuk in een album te krijgen. Sinds Cuba (10 jaar geleden alweer!) heb ik geen fotoboek meer gemaakt, dus echt vergelijkingsmateriaal heb ik niet, maar wat een gepruts. Het viel nog niet mee om alles recht te krijgen, en ook al zijn er tig sjablonen, die ik wilde zaten er natuurlijk niet bij, ik ben dus vooral heel veel zelf aan het prutsen geweest. Maar, is het eenmaal af dan gaat het razendsnel, na twee dagen had ik het album al in huis! Ondertussen kun je alvast door de online preview van je toekomstige album bladeren. Ik ben erg blij met het resultaat, het is uiteindelijk toch wel een stuk leuker dan een digitaal mapje ‘nog uit te zoeken’, Het was me de muisarm dus wel waard. En nu ik die Via de la Plata dan eindelijk op een rijtje heb, kan ik misschien weer eens voorzichtig gaan kijken naar de Camino Mozarabe ;)

(Ook een album maken? Kijk hier voor de opties.)

fotofabriekSoftware 3.8.35 [via de la plata fotoboek.dtp] 30-12-2017 175048

De etappes, en slaapplekken, op een rijtje
 1. 31-1 Santiponce, 10 km. Begin rustig, alle tijd om de oude romeinse stad Italica te bekijken. Sevilla uitkomen was nog even lastig en Google Maps bood weer uitkomst toen ik bijna over een andere brug weer terug liep naar Sevilla zonder dat door te hebben. Slapen Hotel Amfiteatro Romano (prachtig).
 2. 1-9 Guillena, 12 km. Het begin van de open droge gele velden. Verdwalen is hier onmogelijk, er is immers maar één pad. Slapen Hostal bar Frances (prima).
 3. 2-9 Castilblanco de los Arroyos, 18 km. Mooie en redelijk schaduwrijke etappe. Slapen Albergue municipal (mwah).
 4. 3-9 Almadén de la Plata, 30/14 km. De etappe ‘from hell’, volgens de gids. Eerst 15 kilometer over de weg, dan nog 14 door een nationaal park met een steile klim als toetje. Aangezien de temperatuur zou oplopen tot 40+ en er geen water onderweg zou zijn sloot ik me aan bij een groep pelgrims die de eerste 15 kilometers per taxi deed. De dag na mij is hier een pelgrim overleden aan de hitte, en de dag daarna moest een koppel gered worden door hulpverleners. Deze 15 kilometers ‘foetelen’ was een goede beslissing… Slapen Albergue municipal (erg mooi).
 5. 4-9 Real de la Jara, 15 km. De weg zou afgesloten zijn, dus 14 kilometer over asfalt, maar gelukkig amper een auto te zien en des te meer van de beroemde varkens die om onduidelijke reden als de dood zijn voor me. Slapen Albergue privado (erg mooi).
 6. 5-9 Monesterio, 20 km. Extremadura! En extreme hitte. De tweede helft gaat bergop, en is niet bijzonder mooi en schaduwloos, zwaar dus. Muziek nodig. Slapen Hotel Moya (slecht, vreselijk eten).
 7. 6-9 Fuente de Cantos, 21 km. Samen met een Italiaanse pelgrim vertrek ik in het donker in een poging om binnen te zijn voordat we gefrituurd worden. Kale droogte, woestijnlandschap, mooi. Lopen door een heteluchtoven. Heet is het. Heet. Zei ik dat al, dat het heet is? Maar ook mooi :) Slapen El Zaguan de la Plata (erg mooi, zwembad).
 8. 7-9 Zafra, 26 km. Een lange dag van ongeveer 25 kilometer en de laatste dag van extreme hitte. Een beetje gefrituurd dus, en gekookte voeten. Het thema was weer ‘geel’ vandaag. En heet, dus. Slapen Hotel las Palmeras (mooi).
 9. 8-9 Zafra
 10. 9-9 Villafranco de los Barros, 20 km. Eindelijk is de temperatuur gezakt, lekker rustig aan dus, en ook nog een dorpje onderweg voor een tweede ontbijt, mooie dag! Het thema van deze 20 kilometer is ‘olijf’. Slapen Villafranca albergue (mwah).
 11. 10-9 Torremejía, 28 km. Waarvan 12 over een kaarsrechte Romeinse weg, het thema was ‘druif’ (en niks anders dan druif). Meditatief. Slapen Hostal Milenium (prima).
 12. 11-9 Mérida, 17 km. Saai! Merida zelf is wel erg leuk, boordevol oude Romeinse stenen. Slapen Hostal el Torero (prima).
 13. 12-9 Mérida
 14. 13-9 Aljucén, 16 km. Eerste beetje regen, Na de regen rustig op weg naar Aljucén. Mooie etappe. Slapen Albergue (mooi).
 15. 14-9 Alcuéscar, 20 km. Mooie omgeving weer. Slapen Casa de la Misericordia (privé kamertje, maar gedwongen gezamenlijke (vlees)maaltijd).
 16. 15-9 Cáceres, 40 km. Doorgelopen naar Caceres, met twee dorpjes onderweg geen zorgen over proviand. Via delen van de calzada romana, de Romeinse weg, met oude bruggen en miliarios (mijlpalen), de Romeinse afstandspalen. Slapen Albergue las Veletas (erg mooi).
 17. 16-9 Cáceres Slapen Hostel la Rosa (prima, heel aardig).
 18. 17-9 Cáceres, Trujillo
 19. 18-9 Casar de Cáceres, 11 km. Met moeite Cáceres verlaten, mijn grote favoriet tot nu toe. Slechts 11 km naar Casar de Cáceres, via de weg. Slapen Albergue Casa Rural (te duur, niet goed).
 20. 19-9 Cañaveral, 34 km. Lange en zware dag, in het gezelschap van veel koeien en schapen, ruig en erg mooi. Op de N-630 bijna van mijn sokken gereden door een vrachtwagen, stond letterlijk tegen de vangrails geplakt. Slapen Hostal Malaga (prima).
 21. 20-9 Galisteo, 29 km. Met 3l water en eten voor een weeshuis (gisteren was het wat schaars allemaal) vertrokken naar het geheel ommuurde dorp Galisteo. Deels op slippers, vanwege hardnekkige blaren. Kilometers leegte. Slapen Los Emigrantes (gaat wel).
 22. 21-9 Carcaboso, 11 km. Uitgeslapen en geslipperd (kunnen de blaren uitrusten) naar Carcaboso. Slapen Albergue turistico Señora Elena (mwah).
 23. 22-9 Caparra. 27 km. Waar je zo maar uit het niets, in alle verlatenheid, onder een vierbogige triomfboog doorloopt. Caparra was een belangrijk stadje in de Romeinse tijd. Het was ook de dag van De Stier (door een wei met stieren). Slapen Hostal Asturias (prima kamertje, eten bleh).
 24. 23-9 Baños de Montemayor, 22 km. Met maar liefst twee kraantjes en een bar onderweg, wat een gemak! Veel Romeinse stenen ook, mijlpalen, bruggen, wegen etc. Alleen dat stuk over die N-630 weer, opgesloten tussen de vangrails, niet fijn! Slapen Hostal San Martin (prima).
 25. 24-9 Fuenterroble de Salvatierra, 34 km. Wegens hakken in goede staat doorgelopen naar Fuenterroble. Extremadura uit, Castilla y Leon in. Nieuw landschap ook, heuvelachtig, bomen, mooie etappe, zeker het eerste deel. Slapen Albergue San Blas (eigen kamer, mooi, vriendelijk).
 26. 25-9 San Pedro de Rosados, 28 km. Prachtige etappe. De Pico de la Dueña overgeklommen, met 1140m de enige hoogte van betekenis op de VdlP. Zo uitgestrekt. Zo verlaten. Varkens en koeien. En overal bloempjes op ’t pad. De tactiek ‘na ongeveer 20km schoenen ruilen voor slippers’ lijkt redelijk te werken. Slapen VII Carreras hotel (prima, fantastisch gegeten).
 27. 26-9 Salamanca, 25 km. Al na 10 km zie je de stad al in de verte. Halverwege de Via de la Plata nu. Hostel Tormes (erg leuk, vriendelijk).
 28. 27-9 Salamanca
 29. 28-9 Salamanca
 30. 29-9 El Cubo de Tierra del Vino, 37 km. Muziek aan, blik op oneindig, en keihard doorlopen. Vandaag was puur om van A naar B te komen, de weg had weinig te bieden, vrijwel geheel langs (maar niet óp dit keer gelukkig) de N-630. Slapen Albergue F y M (prima, ontzettend vriendelijk, heerlijk eten).
 31. 30-9 Zamora, 33 km. Omdat ik 33 km niet genoeg vond besloot ik de pijlen kwijt te raken en nog een extra rondje via de weg te lopen :( Best wel nogal een beetje moe, volgens mij had iemand bakstenen in m’n rugzak gestopt… Slapen Albergue municipal (best ok, maar groot, druk en onvriendelijk).
 32. 1-10 Zamora Slapen Hostal Bajo la Murella (klein maar fijn).
 33. 2-10 Montamarta, 19 km. Niet bijzonder inspirerend. Uitgestrekte velden vol droge zonnebloemen met hangende kopjes. Moet er spectaculair uitzien in een ander jaargetijde! Slapen Casa Rural El Bruñedo (prima).
 34. 3-10 Granja de Moreruela, 23 km. Verwarring alom vandaag, pijlen alle kanten uit en ik ging natuurlijk de verkeerde kant op. Om ruim 1,5 uur later weer terug bij af te zijn. Het was eigenlijk 23km, maar dat werd dus een tikkeltje meer… Vanaf hier is het kiezen, ofwel verder naar Orense via de Camino Sanabres, of naar Astorga om de Camino Frances te nemen. Ik ga voor het eerste. Slapen Casa Rural Tio Quico (erg mooi).
 35. 4-10 Tábara, 21 km. De dag begon zowaar groen, met de oversteek over de Esla rivier, maar eindigde geel, met deze kaarsrechte lijdensweg naar een tergend langzaam dichterbij komend dorpje, oef… Slapen El Roble (best beroerd).
 36. 5-10 Camarzana de Tera, 29 km. Het hoekje om gegaan in de route en vanaf nu geen geel meer maar groen; rivier en bomen. Een welkome afwisseling! Stukje van de camino af te gaan om te slapen in Hotel Juan Manuel (heerlijk, moeite van omlopen waard).
 37. 6-10 Mombuey, 32 km. Ben in een soort loopmachine veranderd (of in een pelgrim?), gaat als een speer. Camino is anders nu, makkelijker, met dorpjes onderweg. Zelfs een kopje koffie mét koekje aangeboden gekregen. Slapen Hotel La Ruta (wat duurder maar mooie kamer).
 38. 7-10 Puebla de Sanabria, 33 km. Enorme hoeveelheid herten en hele rits aan piepkleine, zo goed als verlaten, dorpjes, spookachtig. Mooie dag, en nog mooier eindpunt, met het kasteel op de klif boven de rivier, prachtig! Slapen Hostal Carlos V (prijzig, mooi).
 39. 8-10 Padornela, 25 km. Wegens gebrek aan fijne slaapplekken in Lubián blijven hangen in Padornelo. Het hoogste punt van de VdlP schijnt, op 1360m. Loop door hét wolvengebied van West-Europa maar nog geen tegengekomen :) Slapen wegrestaurant (prima).
 40. 9-10 A Gudiña, 32 km. Vandaag Galicië binnengelopen. Een lange, mooie, maar ook zware tocht. Klimmen, dalen, klimmen, dalen, klimmen, dalen. Weer, of nog steeds eigenlijk, die enorme uitgestrektheid en verlatenheid, op nu dan af en toe een piepklein dorpje na. Slapen Hostal A Madrileña (prima).
 41. 10-10 Campobecerras, 20 km. Makkelijke korte etappe, geheel door de heuvels. Deels over de weg, maar vrijwel geen verkeer. Erg mooi uitzicht, een van de mooiste dagen van de Via de la Plata (maar daar zijn er inmiddels al vrij veel van). Slapen albergue (noodgedwongen, erg druk).
 42. 11-10 Laza, 15 km. Ging de mist in vandaag. Letterlijk. Was in de wolken. Weet niet waarom ‘in de wolken zijn’ een positieve betekenis heeft, ik vond het helemaal niks. Een stil bospaadje en dichte mist, zou ik als ik nog nooit een enge film had gezien ook zo bang zijn geweest? Keihard gelopen naar het minuscule dorpje As Eiras (7km) waar ik met open armen ontvangen werd door Asociación Ultreia- As Eiras, met koffie en koek. Wat een contrast. Daarna heel langzaam verder naar Laza. Slapen Blanca Conde (mooi, vriendelijk, aanrader!).
 43. 12-10 Vilar de Barrio, 20 km. Na 13 km regen was het fijn drogen bij het haardvuur van de beroemdste bar van de Via de la Plata; el Rincón del Peregrino, waar ik een schelp mocht toevoegen aan de collectie. Slapen Casa Rural Carmen (vreselijk, geen warm water, onvriendelijk, niet doen, echt niet).
 44. 13-10 Ourense, 37 km. Omdat ik toe was aan iets met meer dan 20 inwoners in één ruk doorgelopen naar de stad. Aardig wat regen maar dat had wel wat. Slapen Hotel Irixo (prijzig, donker, gaat wel).
 45. 14-10 Ourense 
 46. 15-10 Ourense Slapen Hotel Miño (mooi maar veel herrie).
 47. 16-10 Cea, 23 km. Klimmen, klimmen, klimmen, uit het Ourense-dal. Slapen Casa Mañoso (erg mooi en groot).
 48. 17-10 Castro Dozón, 20 km. Santiago ligt blijkbaar bovenop een hoge berg, het is wederom klimmen, klimmen, klimmen door de sprookjesbossen. Pitstop bij het prachtige klooster van Oseira. Slapen albergue (noodgedwongen, volle zaal).
 49. 18-10 Silleda, 28 km. Nog steeds een boel geklim en gedaal. Sprookjesbossen en eeuwenoude bruggen. Slapen Casas Novas (erg mooi).
 50. 19-10 Ponte Ulla, 20 km. Santiago ligt toch niet zo hoog, vandaag dalen, dalen, en nog een beetje dalen. Makkelijke maar ietwat saaie etappe. De geur van eucalyptusbomen doet mij enorm naar de sauna verlangen! Slapen Oceiro pension (prima).
 51. 20-10 Santiago de Compostela, 21 km. Nog wat laatste schaapjes onderweg, en mijn eigen dorpje (Susana), maar dan ben ik er toch echt. De Via de la Plata, check! Slapen Seminario Menor (mini-kamertjes, erg gehorig, maar heeft wel wat).
Advertentie

5 gedachten over “Via de la Plata op een rijtje

 1. Hi Susan,
  Ik hebnet de Frances gelopen en wil begin 2020 de Sevilla-Santiago lopen. Kan je een app adviseren (albergues ed)?
  Dank,
  Sjef

  Like

  1. Hi Sjef, ik gebruikte vooral ViaPlata Premium, (voor accommodatie), en Vía de la Plata – A Wise Pilgrim Guide (geeft de route offline weer, erg handig bij verdwalen). Buen camino alvast!

   Like

 2. Hoi,

  Ik kom je site niet toevallig tegen. Zit te googelen op alles wat “la Plata” is. Wel heel veel info, leuke ‘weetjes’ en tips gelezen. Ik wil op 1 april, geen grappen, 2020 naar Sevilla vliegen, 3 nachtjes blijven en dan van start om al die mooie km te wandelen. Zo zin in en dit gaat mijn 4de camino worden. Frances, Primitivo en Portugese gelopen vanaf Porto. Die la Plata intrigeerd mij enorm, de verlatenheid, al ben ik een heel veel mensenmens…….Nog een half jaartje en ja, dan ‘mag’ ik van start van mezelf en echtgenoot. Beide hebben er zin in. Hij komt naar Santiago met auto en caravan, zijn camino en reizen samen in rustig tempo terug. Mooi plan om naar uit te kijken. Wat is je ultime tip, afgezien van ‘alles wat je thuislaat is meegenomen’?
  Bedankt dat ik in je open blog mag meewandelen. groeten Ans Zonneveld,Blokker (bijna aan de wandel)

  Like

  1. Leuk! Mijn ultieme tip? :) Gewoon de ene voet voor de andere blijven zetten? ;) Ha nee, die heb ik niet hoor, geloof dat ik alle handigheden hier wel al gedeeld heb… Veel plezier, buen camino!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s